Suším, sušíš, sušíme…

Je tu podzim a s ním i tolik vyhlížené houby, ovoce a bylinky, které jen čekají na zpracování. Tím nejstarším a nejšetrnějším způsobem konzervace všeho, co se urodilo nebo máme rádi, je sušení. Za časů našich babiček  probíhalo ve speciálních sušárnách nebo v menším měřítku na drátěných nebo dřevěných platech na peci mnoho dní.

Sušička Gorenje FDK500GCW

Dnes lze sušit o hodně snadněji a za pár hodin. Za dlouhých večerů pak výsledky svého snažení rozhodně oceníme – třeba jako zdravé mlsání k televizi nebo jen tak, položené v misce na stole nebo na lince.

 

Jak na to?

  1. Sušit můžeme ovoce, zeleninu, bylinky, kostičky z pečiva a dokonce i maso nebo ryby.
  2. Potraviny nakrájíme na tenké stejnoměrné plátky nebo na drobné kostičky, aby se sušily stejně dlouho.
  3. Nakrájené potraviny vyskládáme na pláty sušičky a necháme mezi jednotlivými kousky volné místo. Občas pláty během sušení prohodíme. Nemusíme, pokud máme sušičku s rovnoměrným prouděním vzduchu.
  4. Ovoce můžeme i ochutit – křížaly z jablek si dobře rozumějí s troškou mleté skořice, zelenina zase se strouhaným parmezánem.

  

Sušička FDK500GCW má pět plat s nastavitelnou výškou.  Můžeme se proto spolehnout, že ovoce rovnoměrně usuší. GORENJE

A při jaké teplotě a jak dlouho sušit?

„Ovoce a zeleninu doporučuji sušit při teplotě 55-60 °C, houby a bylinky při 35-40 °C, maso při maximální teplotě 70 °C. Doba sušení závisí na typu a množství potravin: méně vodnaté potraviny usušíte asi za 5-7 hodin, ty s vyšším podílem vody potřebují o něco delší čas. Všechny potraviny by měly být opravdu důkladně vysušené, než je uložíte do potravinových dóz. Jinak by totiž zplesnivěly. Správně usušené houby a zelenina by měly být při stisknutí tvrdé a křehké, ovoce zase kožnaté a pružné,“ radí Jana Neuszerová, odbornice Gorenje.

Když se zima zeptá, cos nasušil(a) v létě a na podzim…
Průměr sušicí plochy je 31cm, časovač funguje v rozmezí 30 minut až 19,5 hod. Výkon ohřevu je 450 W. Sušička má automatické vypnutí pro větší bezpečnost. GORENJE

Related Posts

Recent Posts

Semlerova rezidence, nový přírůstek v Iconic Houses

Skrytý klenot v Plzni – tak byla uvedena kulturní památka Semlerova rezidence do mezinárodní sítě Iconic Houses, která soustřeďuje výjimečné...

Jak bydlí mileniálové

Narodili se v letech 1981 až 1998 a jsou první "digitální generací". Přelom tisíciletí, ve kterém přišli na svět, jim...

Kombinace black & white v interiéru

Černobílá variace je stále aktuální. A netýká se to pouze módního oblečení, ale také vybavení interiéru. Chcete-li si zařídit byt...

Malý byt, velké možnosti pojetí prostoru

Garsonka, malé studio, či jedno až dvoupokojový apartmán nemusí být jen ekonomickou volbou. Mohou být také elegantním řešením, ve kterém...

Salone del Mobile 2023: Nová inspirace

Přestože vystavovatelé rozprostřeli své stánky pouze v jedné úrovni milánského výstaviště RHO, nabídka designového nábytku a doplňků byla bohatá. Odpadly...

Lasvit představuje svůj koncept pro Euroluce 2023

Lasvit, česká designérská a sklářská společnost, se vrací na nejvýznamnější světovou přehlídku designových svítidel Euroluce 2023, která se koná každé...

Salone del Mobile 2023 představí nábytek na terasu i do zahrady

Letos se asi většina Čechů o dovolené vypraví k moři, svoboda cestování stále láká. Ale zkušenost s tím, že jsme...

Euroluce 2023 představí luxusní lustry Lladró

Lladró, španělská společnost se sídlem v Tavernes Blanques ve Valencii, představí na očekávané výstavě Euroluce lustr, který vznikl ve spolupráci...