Suším, sušíš, sušíme…

Je tu podzim a s ním i tolik vyhlížené houby, ovoce a bylinky, které jen čekají na zpracování. Tím nejstarším a nejšetrnějším způsobem konzervace všeho, co se urodilo nebo máme rádi, je sušení. Za časů našich babiček  probíhalo ve speciálních sušárnách nebo v menším měřítku na drátěných nebo dřevěných platech na peci mnoho dní.

Sušička Gorenje FDK500GCW

Dnes lze sušit o hodně snadněji a za pár hodin. Za dlouhých večerů pak výsledky svého snažení rozhodně oceníme – třeba jako zdravé mlsání k televizi nebo jen tak, položené v misce na stole nebo na lince.

 

Jak na to?

  1. Sušit můžeme ovoce, zeleninu, bylinky, kostičky z pečiva a dokonce i maso nebo ryby.
  2. Potraviny nakrájíme na tenké stejnoměrné plátky nebo na drobné kostičky, aby se sušily stejně dlouho.
  3. Nakrájené potraviny vyskládáme na pláty sušičky a necháme mezi jednotlivými kousky volné místo. Občas pláty během sušení prohodíme. Nemusíme, pokud máme sušičku s rovnoměrným prouděním vzduchu.
  4. Ovoce můžeme i ochutit – křížaly z jablek si dobře rozumějí s troškou mleté skořice, zelenina zase se strouhaným parmezánem.

  

Sušička FDK500GCW má pět plat s nastavitelnou výškou.  Můžeme se proto spolehnout, že ovoce rovnoměrně usuší. GORENJE

A při jaké teplotě a jak dlouho sušit?

„Ovoce a zeleninu doporučuji sušit při teplotě 55-60 °C, houby a bylinky při 35-40 °C, maso při maximální teplotě 70 °C. Doba sušení závisí na typu a množství potravin: méně vodnaté potraviny usušíte asi za 5-7 hodin, ty s vyšším podílem vody potřebují o něco delší čas. Všechny potraviny by měly být opravdu důkladně vysušené, než je uložíte do potravinových dóz. Jinak by totiž zplesnivěly. Správně usušené houby a zelenina by měly být při stisknutí tvrdé a křehké, ovoce zase kožnaté a pružné,“ radí Jana Neuszerová, odbornice Gorenje.

Když se zima zeptá, cos nasušil(a) v létě a na podzim…
Průměr sušicí plochy je 31cm, časovač funguje v rozmezí 30 minut až 19,5 hod. Výkon ohřevu je 450 W. Sušička má automatické vypnutí pro větší bezpečnost. GORENJE

Related Posts

Recent Posts

Víkendová rezidence v jezerní krajině

Na místě obklopeném hlubokými lesy Lake Brome v jižním Québeku, které bylo zaneseno do map teprve na konci osmnáctého století,...

Salone del Mobile.Milano 2022: Moroso a 2000 značek

Po dvouletém půstu způsobeném pandemií a loňském Supersalone se vrací největší interiérový veletrh Salone del Mobile.Milano 2022 v plné síle. Jubilejní...

Sluneční brýle: Tak to vidí Kartell

Kartell se dívá dopředu, tentokrát novýma očima. Kolekce brýlí, ztělesňující styl a filozofii značky, je konečně tady. Kompletní kolekce se...

Salone del Mobile.Milano 2022: Pet teraphy

Když se spojí design a fascinace zvířecím světem, vzniknou produkty s hravým a přitom odvážným, smyslným a skutečně ohromujícím nábojem....

Ikonická Pantonka ve dvoubarevné variantě

Židle Panton Chair je klasikou moderního designu. V roce 1959 ji navrhl Verner Panton a ve spolupráci se značkou Vitra...

Salone del Mobile.Milano 2022: B&B Italia

Naše čtyři stěny jsou ideálním útočištěm, kde se můžeme zbavit stresu z každodenního života. Se správným výběrem nábytku mohou pomoci...

Salone del Mobile.Milano 2022: Stříháme metr

Salone del Mobile. Milano 2022 – bude zahájeno přesně za dva měsíce, 7. června. Doufejme, že nejvýznamnější mezinárodní událost ve...

Designový nábytek na terasu

V posledních dvou letech jsme se více než jindy zabydleli na terase. Venkovní nábytek zažívá boom a designéři mu věnují patřičnou...

Ceny Czech Grand Design 2021 jsou rozdány

Ceny Czech Grand Design za rok 2021 jsou rozdány. Prestižní ocenění převzali vítězové při slavnostním večeru v Hudebním divadle Karlín...