Suším, sušíš, sušíme…

Je tu podzim a s ním i tolik vyhlížené houby, ovoce a bylinky, které jen čekají na zpracování. Tím nejstarším a nejšetrnějším způsobem konzervace všeho, co se urodilo nebo máme rádi, je sušení. Za časů našich babiček  probíhalo ve speciálních sušárnách nebo v menším měřítku na drátěných nebo dřevěných platech na peci mnoho dní.

Sušička Gorenje FDK500GCW

Dnes lze sušit o hodně snadněji a za pár hodin. Za dlouhých večerů pak výsledky svého snažení rozhodně oceníme – třeba jako zdravé mlsání k televizi nebo jen tak, položené v misce na stole nebo na lince.

 

Jak na to?

  1. Sušit můžeme ovoce, zeleninu, bylinky, kostičky z pečiva a dokonce i maso nebo ryby.
  2. Potraviny nakrájíme na tenké stejnoměrné plátky nebo na drobné kostičky, aby se sušily stejně dlouho.
  3. Nakrájené potraviny vyskládáme na pláty sušičky a necháme mezi jednotlivými kousky volné místo. Občas pláty během sušení prohodíme. Nemusíme, pokud máme sušičku s rovnoměrným prouděním vzduchu.
  4. Ovoce můžeme i ochutit – křížaly z jablek si dobře rozumějí s troškou mleté skořice, zelenina zase se strouhaným parmezánem.

  

Sušička FDK500GCW má pět plat s nastavitelnou výškou.  Můžeme se proto spolehnout, že ovoce rovnoměrně usuší. GORENJE

A při jaké teplotě a jak dlouho sušit?

„Ovoce a zeleninu doporučuji sušit při teplotě 55-60 °C, houby a bylinky při 35-40 °C, maso při maximální teplotě 70 °C. Doba sušení závisí na typu a množství potravin: méně vodnaté potraviny usušíte asi za 5-7 hodin, ty s vyšším podílem vody potřebují o něco delší čas. Všechny potraviny by měly být opravdu důkladně vysušené, než je uložíte do potravinových dóz. Jinak by totiž zplesnivěly. Správně usušené houby a zelenina by měly být při stisknutí tvrdé a křehké, ovoce zase kožnaté a pružné,“ radí Jana Neuszerová, odbornice Gorenje.

Když se zima zeptá, cos nasušil(a) v létě a na podzim…
Průměr sušicí plochy je 31cm, časovač funguje v rozmezí 30 minut až 19,5 hod. Výkon ohřevu je 450 W. Sušička má automatické vypnutí pro větší bezpečnost. GORENJE

Related Posts

Recent Posts

Betonové doplňky v interiéru

Beton představuje elegantní a nadčasový materiál, který může skvěle sloužit nejen v architektuře, ale také jako originální doplněk. Před deseti...

Moderní bungalov s atriem

Architekti ze studia ACDF Architecture vyslechli od investora při zadání projektu víkendové rezidence neobvyklé přání. Chtěl začlenit do projektu kousek...

Barva roku 2023 v interiéru

Od letošního podzimu vyhlašují barvu roku 2023 světoví výrobci nátěrových hmot. Proto se ve veřejném prostoru objevuje hned několik barev,...

Designblok letos ve Veletržním paláci

Veletržní palác, jedna z prvních a největších funkcionalistických staveb v Praze, se stane dějištěm letošního Designbloku. Tématem jubilejního ročníku mezinárodního...

Brož pro první dámu

Brože sice nepatří v portfoliu designéra Hanuše Lamra mezi nejpočetnější šperky, ale díky jejich promyšlenosti a originalitě si je oblíbila...

Ceny Czech Grand Design: Nominace za rok 2022

Celkem 80 tvůrců a firem má šanci získat prestižní ocenění Cen Czech Grand Design. Širší nominace vybírala Akademie designu ČR...

Salone del Mobile 2023 v novém formátu

Jednašedesátý ročník Salone del Mobile, nejvýznamnější veletrh nábytku a doplňků na světě, se uskuteční od 18. do 23. dubna 2023...

Barva roku 2023 v kuchyni

I když by se to nemuselo na první pohled zdát, "barva roku" ovlivňuje nadlouho dopředu módní trendy. Vyhlašuje ji každoročně...

Do you speak Design? Salone del Mobile 2023

Veletrh interiérového designu Salone del Mobile už nechce žít z podstaty, z faktu, že je největší a nejznámější přehlídkou nábytku...