Suším, sušíš, sušíme…

Je tu podzim a s ním i tolik vyhlížené houby, ovoce a bylinky, které jen čekají na zpracování. Tím nejstarším a nejšetrnějším způsobem konzervace všeho, co se urodilo nebo máme rádi, je sušení. Za časů našich babiček  probíhalo ve speciálních sušárnách nebo v menším měřítku na drátěných nebo dřevěných platech na peci mnoho dní.

Sušička Gorenje FDK500GCW

Dnes lze sušit o hodně snadněji a za pár hodin. Za dlouhých večerů pak výsledky svého snažení rozhodně oceníme – třeba jako zdravé mlsání k televizi nebo jen tak, položené v misce na stole nebo na lince.

 

Jak na to?

  1. Sušit můžeme ovoce, zeleninu, bylinky, kostičky z pečiva a dokonce i maso nebo ryby.
  2. Potraviny nakrájíme na tenké stejnoměrné plátky nebo na drobné kostičky, aby se sušily stejně dlouho.
  3. Nakrájené potraviny vyskládáme na pláty sušičky a necháme mezi jednotlivými kousky volné místo. Občas pláty během sušení prohodíme. Nemusíme, pokud máme sušičku s rovnoměrným prouděním vzduchu.
  4. Ovoce můžeme i ochutit – křížaly z jablek si dobře rozumějí s troškou mleté skořice, zelenina zase se strouhaným parmezánem.

  

Sušička FDK500GCW má pět plat s nastavitelnou výškou.  Můžeme se proto spolehnout, že ovoce rovnoměrně usuší. GORENJE

A při jaké teplotě a jak dlouho sušit?

„Ovoce a zeleninu doporučuji sušit při teplotě 55-60 °C, houby a bylinky při 35-40 °C, maso při maximální teplotě 70 °C. Doba sušení závisí na typu a množství potravin: méně vodnaté potraviny usušíte asi za 5-7 hodin, ty s vyšším podílem vody potřebují o něco delší čas. Všechny potraviny by měly být opravdu důkladně vysušené, než je uložíte do potravinových dóz. Jinak by totiž zplesnivěly. Správně usušené houby a zelenina by měly být při stisknutí tvrdé a křehké, ovoce zase kožnaté a pružné,“ radí Jana Neuszerová, odbornice Gorenje.

Když se zima zeptá, cos nasušil(a) v létě a na podzim…
Průměr sušicí plochy je 31cm, časovač funguje v rozmezí 30 minut až 19,5 hod. Výkon ohřevu je 450 W. Sušička má automatické vypnutí pro větší bezpečnost. GORENJE

Related Posts

Recent Posts

Rekonstrukce malé kuchyně. Využijte každý centimetr.

Rekonstrukce malé kuchyně je výzva, není zde místo na zbytečnosti ani nepromyšlené kroky. Nabízí se několik řešení, která pomohou prostor...

Designblok. To nejlepší z programu 24. ročníku

Čtyřiadvacátý ročník Designbloku, největší přehlídky designu ve střední Evropě, vypukne za necelý měsíc. Hlavními výstavními místy budou Gabriel Loci v...

Minimalistické bydlení Blokki

Od 1. záři si mohou příznivci kontejnerových staveb a alternativního bydlení prohlédnout na vlastní oči novou soběstačnou chatu Blokki mini....

Byt pro pilota podle fws_work

Majitel rezidence W je pilot, jenž většinu času tráví neustálým cestováním mezi různými zeměmi. Domov ve městě Qinpu na Tchai-wanu...

Zavařování jako za starých časů

Nejdříve pandemie a vzápětí energetická krize. Rodiny až na High Society začaly přemýšlet, jak ušetřit. Jedním ze způsobů je zabezpečit...

Na Designblok pro kvalitní postel

Společnost Johann Malle se letos poprvé představí na Designbloku, aby zde odhalila světu postel navrženou známým designérem Janem Plecháčem. Předem odhalené snímky...

Designblok odhalil vizuál 24. Designbloku

Vizuál festivalu vznikl pod taktovkou designérek Moniky Matějkové a Veroniky Watzkové. Čtyřiadvacátý ročník Designbloku se uskuteční od 5. do 9. října...

Lanovkou z Podbaby do Bohnic

Až 2300 lidí za hodinu přepraví plánovaná lanovka spojující pražskou Podbabu s Bohnicemi. Autorem vítězného návrhu je podle sdělení ČTK...