Moderní bungalov s atriem

Architekti ze studia ACDF Architecture vyslechli od investora při zadání projektu víkendové rezidence neobvyklé přání. Chtěl začlenit do projektu kousek živé přírody, nejlépe jabloň, která by mu připomínala dětství prožité v blízkosti jabloňového sadu. Stavební parcela o rozloze 23 225 m2 v pohoří Laurentidy v Québecu jim nabídla ideální podmínky pro realizaci majitelových představ.

Jabloň zasazená v atriu víkendové rezidence připomíná majiteli dětství spojené s hrami v jabloňovém sadu.

Jednopodlažní skleněný dům na pozemku ukrytém v borovém lese ztělesňuje citlivý architektonický přístup autorů k podpoře spojení člověka s přírodou. Při práci na prvních konceptech hledali možnosti zhmotnění přírody uvnitř domu. Jako inspirace jim posloužily majitelovy vzpomínky na dětství spojené s jabloňovým sadem. A tak byla jabloň začleněna do společné vize a stala se jádrem projektu.

Obytný prostor se otevírá do okolní přírody. Subtilní rámy skleněných stěn splývají s kmeny stromů a stávají se téměř neviditelnými.

Horizontální stavbu tvoří tři kontejnery, umístěné na betonové desce. V jednom kontejneru jsou situovány garáž a technické zázemí, ve druhém ložnice dětí a koupelna. Třetí box rámuje hlavní apartmá, které se skládá z ložnice majitele, salonku a koupelny. Tyto soukromé zóny jsou odděleny od rušné atmosféry hlavního obytného prostoru, přesto si obě zachovávají vizuální spojení jak s přírodním prostředím venku, tak s vnitřními prostory domu přes otevřené atrium, kde architekti umístili útlou jabloň.

Apartmá majitele odděluje od společeské zóny otevřené atrium. Vizuální spojení s obývacím prostorem a přírodou umožňují prosklené stěny.

Dům tvoří kontejnery s hliníkovou konstrukcí, zčásti prosklené, zčásti opatřené izolovanými dřevěnými stěnami, vyrobenými v halách dodavatele hrubé stavby. Tento způsob zjednodušil a také zrychlil samotnou realizaci. Po ukotvení boxů na betonové desce byl dokončen a prosklen hlavní společenský prostor a objekt byl následně zastřešen. Kontejnery jsou  sestaveny tak, aby ohraničily malé atrium. Optimální variantu jejich rozmístění zkoušeli architekti na modelu, aby dispozice domu splnila přání majitele a jeho rodiny. 

Pohled z atria směrem k hlavnímu vchodu. Vpravo je společenská zóna, vlevo od vchodu ložnice dětí.

Aby bylo možné začlenit jabloň způsobem, který by odpovídal rodinné touze odstranit hranice mezi interiérem domu a jeho vnějším prostředím, architekti zvolili jako základ konceptu transparentnost a otevřenost. Výsledkem je modernistický a minimalistický skleněný dům. „Domov je navržen jako útočiště rodiny a zároveň poskytuje pocit volnosti, který navozují pohledy všemi směry ven i do atria,“ říká jeden z autorů Maxime-Alexis Frappier Frappier.“

Pohled z atria do společenského prostoru rodinné rezidence.
Místo jako stvořené pro relaxaci v neporušené přírodě pohoří Laurentidy v kanadském Québecu.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recent Posts

Ceny Czech Grand Design: Nominace za rok 2022

Celkem 80 tvůrců a firem má šanci získat prestižní ocenění Cen Czech Grand Design. Širší nominace vybírala Akademie designu ČR...

Salone del Mobile 2023 v novém formátu

Jednašedesátý ročník Salone del Mobile, nejvýznamnější veletrh nábytku a doplňků na světě, se uskuteční od 18. do 23. dubna 2023...

Moderní bungalov s atriem

Architekti ze studia ACDF Architecture vyslechli od investora při zadání projektu víkendové rezidence neobvyklé přání. Chtěl začlenit do projektu kousek...

Barva roku 2023 v kuchyni

I když by se to nemuselo na první pohled zdát, "barva roku" ovlivňuje nadlouho dopředu módní trendy. Vyhlašuje ji každoročně...

Do you speak Design? Salone del Mobile 2023

Veletrh interiérového designu Salone del Mobile už nechce žít z podstaty, z faktu, že je největší a nejznámější přehlídkou nábytku...

Barva roku 2023 v interiéru

Od letošního podzimu vyhlašují barvu roku 2023 světoví výrobci nátěrových hmot. Proto se ve veřejném prostoru objevuje hned několik barev,...

Vánoční tabuli prostírá Křehký

Servírují se porcelánové lahůdky od českých designérů a lokálních skláren. Štědrovečerní menu se podává na servírovacím porcelánu zdobeném ilustracemi Michala...

Loft jako životní styl

Přestavba bývalé továrny Microna v pražských Modřanech na projekt loftového bydlení Vanguard se 150 jednotkami pod taktovkou PSN zdárně pokročila....