Horská rezidence u jezera Memphremagog

Rezidenci Nook najdete v klidné horské oblasti na východ od kanadského Quebecu. Směrem k příjezdové komunikaci působí nepřístupně, fasáda bez oken vzbuzuje v příchozích zvědavost. Na opačné straně domu pak velká okna a prosklené stěny zcela mění charakter horské rezidence. V létě bílá stavba svítí v zeleni jako orientační bod, v zimních měsících její bělost splývá se zasněženou krajinou jako pocta velkým zimám v Quebecu.

Střecha nad přízemím tvoří komfortní terasu, kterou lze v létě propojit se společenskou částí vily.

 

Dům je zakomponován do poměrně prudkého svahu, jeho hmota se jakoby vznáší nad údolím. Dva bloky umístěné na sobě připomínají japonské origami propojené bílou stuhou říms. Autoři projektu ze studia MU Architecture  dokonale využili topografii parcely. Přízemí, kde se nachází klidová zóna s ložnicemi a koupelnou, částečně zapustili do terénu a umožnili vstup na zahradu. Zařízení se omezuje jen na nejnutnější nábytek. Velkorysé úložné prostory a šatna se nacházejí hned vedle prostorné koupelny, která představuje opravdový designový skvost. Černé mozaikové obklady na stěnách, leštěná betonové podlaha a nábytek v mahagonovém odstínu spolu perfektně ladí. Centrálním prvkem je však nádherná solitérní vana, umístěná přímo před oknem s výhledem do zahrady.

Rezidenci tvoří dva nepravidelné bloky postavené na sobě připomínající japonské origami. MU ARCHITECTURE

 

Společenská zóna v prvním patře, kam se dostaneme po dřevěném schodišti, působí svěže, minimalisticky. Její centrum tvoří kuchyně s ostrůvkem ve tvaru nepravidelného čtyřúhelníku, který přesně kopíruje půdorys interiéru. Na kuchyni navazuje jídelna  s jednoduchým stolem doplněným židlemi Vitra. Obývací část je zapuštěna oproti jídelně o tři schody, rozdíl výšek vyrovnává vestavěná sedací souprava. V otevřeném interiéru na sebe jednotlivé prostory navazují a umožňují vychutnávat si různé pohledy na krásnou přírodní scenérii v okolí nádherného jezera Memphremagog.

Kombinace matných antracitových ploch a ořechového dřeva dodává kuchyni elegantní vzhled.
Prosklené stěny umožňují panoramatické výhledy na krajinu s jezerem.
Jednoduchý stůl v industriálním stylu spolu s židlemi VITRA.
Obývací pokoj je oproti jídelně zapuštěný. Rozdíl výšek vyrovnává  sedací souprava.
Pohled z obývacího pokoje do jídelny.
Kombinace matných šedých ploch a ořechového dřeva dodává kuchyňskému ostrůvku eleganci.
Přízemí s patrem spojuje dřevěné schodiště s mezistěnou z kovové sítě.
K úspornému řešení ložnic přispívají palandy umístěné nad klasickými postelemi.

Related Posts

Recent Posts

Ceny Czech Grand Design: Nominace za rok 2022

Celkem 80 tvůrců a firem má šanci získat prestižní ocenění Cen Czech Grand Design. Širší nominace vybírala Akademie designu ČR...

Salone del Mobile 2023 v novém formátu

Jednašedesátý ročník Salone del Mobile, nejvýznamnější veletrh nábytku a doplňků na světě, se uskuteční od 18. do 23. dubna 2023...

Moderní bungalov s atriem

Architekti ze studia ACDF Architecture vyslechli od investora při zadání projektu víkendové rezidence neobvyklé přání. Chtěl začlenit do projektu kousek...

Barva roku 2023 v kuchyni

I když by se to nemuselo na první pohled zdát, "barva roku" ovlivňuje nadlouho dopředu módní trendy. Vyhlašuje ji každoročně...

Do you speak Design? Salone del Mobile 2023

Veletrh interiérového designu Salone del Mobile už nechce žít z podstaty, z faktu, že je největší a nejznámější přehlídkou nábytku...

Barva roku 2023 v interiéru

Od letošního podzimu vyhlašují barvu roku 2023 světoví výrobci nátěrových hmot. Proto se ve veřejném prostoru objevuje hned několik barev,...

Vánoční tabuli prostírá Křehký

Servírují se porcelánové lahůdky od českých designérů a lokálních skláren. Štědrovečerní menu se podává na servírovacím porcelánu zdobeném ilustracemi Michala...

Loft jako životní styl

Přestavba bývalé továrny Microna v pražských Modřanech na projekt loftového bydlení Vanguard se 150 jednotkami pod taktovkou PSN zdárně pokročila....