Venkovský loft podle OOIIO Architecture

Když se architekti ze studia OOIIO pustili do projektu hospodářského stavení jižně od historického města Toledo ve Španělsku, neměli tušení, jak se věci budou dále vyvíjet. Jednotlivé problémy řešili na místě společně s majitelem a realizačním týmem.

Původní cíl byl zabránit zbourání souboru zemědělských staveb, které byly kdysi používány jako stodola, sklad nářadí a kuchyně spojená se sklepem vytesaným ve skále.

 

Zemědělské objekty staré stovky let proměnili architekti v obytný prostor.

Stáří několika objektů se dá počítat na staletí, jiné jsou z počátku 20. století. Jedno však mají společné, levné funkční konstrukce, využívané pro zemědělské stavby. Po více než 50 letech absence jakékoliv údržby se části budov zřítily.

Nejprve musely být znovu vystavěny nebo doplněny obvodové zdi a obnoveny střešní konstrukce. Architekti se snažili dodržet staré techniky, respektovali způsob, jakým byly budovy vystavěny. Teprve poté, kdy byly budovy zabezpečeny, se tým OOIIO začal podrobně věnovat architektonickému ztvárnění objektu.

 

Původní dřevěné konstrukce byly natřeny barvou indigo, nové konstrukční prvky černou barvou.

Původně rozdělené místnosti spojili ve velkolepý otevřený prostor. Při dokončení fasády respektovali stávající režné zdivo. Zbořené zdi z krásných starých cihel obnovili z původního materiálu a zároveň se rozhodli použít cihly z blízké cihelny při kompletním dokončení obvodového pláště. Ten dokonale ladí s původním zdivem a vytváří bohatou paletu textur a povrchů. Zároveň jde o materiál, který dobře spolupracuje s místním klimatem a nevyžaduje téměř žádnou údržbu.

 

Sklep v minulosti určený k uchovávání potravin byl vytesán ve skalnatém podloží.

Jako výrazný jednotící prvek působí nové schodiště, které navázalo na kamenné schody do jeskyně. Ačkoli dům má tři úrovně, podzemní jeskyni, přízemí a první patro, do patra nevedly žádné schody. Šlo o stodolu, ve které si bývalí majitelé vystačili s žebříkem. Architekti OOIIO se proto rozhodli přidat nové schodiště, vertikálu spojující jednotlivá patra. Jde o válcový tvar, objímající točité schodiště, připomínající zemědělskou nádrž vyrobenou z cihel.

Původní zdi z pálených cihel byly obnoveny a doplněny novým režným zdivem

 

 

Spolu s realizačním týmem obnovili maximum architektonických prvků. Opravili všechny staré dřevěné dveře, vyčistili a vyleštili krásné historické jílové dlaždice, opravili a zpevnili poškozené konstrukční nosníky a sloupy, zbavili stěny od nánosů starých maleb. Jak autoři projektu říkají, aplikovali metody archeologie a architektonické chirurgie, jejich pomocí znovu interpretovali starou architekturu, aby tak vdechli život shistorické usedlosti.

Usedlost Mora, Spain: Fotogalerie

Vertikální spojnici tvoří nové točité schodiště. V původní stodole si majitelé vystačili s žebříkem.
Řez nemovitostí. Architekti propojili objekty sloužící jako kuchyně pro dělníky, stodola či sklad nářadí, včetně sklepa vytesaného ve skále.
Původní prvky byly renovovány, včetně vstupních masivních dveří.
Cihelná dlažba byla zachována, hrubé strukturální cementové omítky podtrhují vzhled venkovského loftu.
Ukázka představuje stav budov před rekonstrukcí a po jejím dokončení.
Točité schodiště spojuje přízemí s patrem.Válcovitý schodišťový prostor se stal dominantou nemovitosti.
Výhled do okolí usedlosti.

Related Posts

Recent Posts

Rekonstrukce malé kuchyně. Využijte každý centimetr.

Rekonstrukce malé kuchyně je výzva, není zde místo na zbytečnosti ani nepromyšlené kroky. Nabízí se několik řešení, která pomohou prostor...

Designblok. To nejlepší z programu 24. ročníku

Čtyřiadvacátý ročník Designbloku, největší přehlídky designu ve střední Evropě, vypukne za necelý měsíc. Hlavními výstavními místy budou Gabriel Loci v...

Minimalistické bydlení Blokki

Od 1. záři si mohou příznivci kontejnerových staveb a alternativního bydlení prohlédnout na vlastní oči novou soběstačnou chatu Blokki mini....

Byt pro pilota podle fws_work

Majitel rezidence W je pilot, jenž většinu času tráví neustálým cestováním mezi různými zeměmi. Domov ve městě Qinpu na Tchai-wanu...

Zavařování jako za starých časů

Nejdříve pandemie a vzápětí energetická krize. Rodiny až na High Society začaly přemýšlet, jak ušetřit. Jedním ze způsobů je zabezpečit...

Na Designblok pro kvalitní postel

Společnost Johann Malle se letos poprvé představí na Designbloku, aby zde odhalila světu postel navrženou známým designérem Janem Plecháčem. Předem odhalené snímky...

Designblok odhalil vizuál 24. Designbloku

Vizuál festivalu vznikl pod taktovkou designérek Moniky Matějkové a Veroniky Watzkové. Čtyřiadvacátý ročník Designbloku se uskuteční od 5. do 9. října...

Lanovkou z Podbaby do Bohnic

Až 2300 lidí za hodinu přepraví plánovaná lanovka spojující pražskou Podbabu s Bohnicemi. Autorem vítězného návrhu je podle sdělení ČTK...