Architektura doma: Vila poblíž osady Baba

Mezi 27 díly, které porota nominovala na Českou cenu za architekturu 2020, je také rekonstruovaná vila v blízkosti osady Baba v Praze 6. Pod projektem jsou podepsáni architekti Jitka Hofmeisterová a Ladislav Lábus.

Zásadní změna výrazu domu nebyla původním záměrem konceptu rekonstrukce.

„Stavba je součástí vilové zástavby zastoupené dvěma typy domů – avantgardními funkcionalistickými objekty s rovnou střechou a tradičněji pojatými stavbami s valbovou nebo stanovou střechou jako byla tato, stavitelsky vyzrálá nedekorovaná vilka, postavená v roce 1934 stavitelem arch. Janem Bínou,“ sdělují autoři. Podle jejich slov tyto domy dnes musí řešit obdobné provozně dispoziční problémy způsobené změnami způsobu života – poddimenzování vstupů do domů, separaci kuchyně, jídelny a obývacího pokoje, nebo rozměry garáže, někdy i její absenci. Stavitelské vilky mají navíc nedostatek v nepřístupnosti zahrady. Kvůli svažitosti terénu a pozici přízemí na úrovni chodníku je zahrada na úrovni suterénu. „Zásadní změna výrazu domu nebyla původním záměrem konceptu rekonstrukce. Teprve na základě zjištění nezbytnosti přistavět na úrovni přízemí garáž, jsme došli k závěru, že při razantnějším rozsahu úprav bude stavbě svědčit změna výrazu, který přístavbu více spojí s původní hmotou,“ vysvětlují autoři projektu.

Kvůli svažitosti terénu a pozici přízemí na úrovni chodníku je zahrada na úrovni suterénu.

„Ve vile v Matějské ulici se kromě péče o stavební detaily a povrchy konstrukcí snažíme v původní stavbě zachovat stávající prostorovou strukturu a tradiční uzavřenost místností, a v nových partiích naopak využít k obohacení stavby výraznou otevřenost vůči exteriéru. V přízemí jde o vizuální propojení jídelny a obývacího pokoje ve stávající stavbě i přistavěných prostorů kuchyně a prosklené verandy záměrně pouze částečné. Obdobně v nástavbě – de facto půdní vestavbě – jsme sledovali prostorovou kontinuitu částečně propojených místností ložnice, šatny, pracovny a terasy.“

Autoři: Jitka Hofmeisterová, Ladislav Lábus

Adresa: Praha 6
Hlavní město Praha

Zahájení projektu: 10/2013

Dokončení realizace: 2018

Střecha garážového stání vytváří plochu pro terasu a otevření interiéru do zahrady.
Přízemí je na úrovni chodníku.
Citlivá vzdušná přístavba vily.
V nástavbě autoři řešili prostorovou kontinuitu částečně propojených místností ložnice, šatny, pracovny a terasy.
Péče o stavební detaily a povrchy konstrukcí je z fotodokumentace patrná.

Related Posts

Recent Posts

Byt pro pilota podle fws_work

Majitel rezidence W je pilot, jenž většinu času tráví neustálým cestováním mezi různými zeměmi. Domov ve městě Qinpu na Tchai-wanu...

Designblok. To nejlepší z programu 24. ročníku

Čtyřiadvacátý ročník Designbloku, největší přehlídky designu ve střední Evropě, vypukne za necelý měsíc. Hlavními výstavními místy budou Gabriel Loci v...

Minimalistické bydlení Blokki

Od 1. záři si mohou příznivci kontejnerových staveb a alternativního bydlení prohlédnout na vlastní oči novou soběstačnou chatu Blokki mini....

Zavařování jako za starých časů

Nejdříve pandemie a vzápětí energetická krize. Rodiny až na High Society začaly přemýšlet, jak ušetřit. Jedním ze způsobů je zabezpečit...

Na Designblok pro kvalitní postel

Společnost Johann Malle se letos poprvé představí na Designbloku, aby zde odhalila světu postel navrženou známým designérem Janem Plecháčem. Předem odhalené snímky...

Designblok odhalil vizuál 24. Designbloku

Vizuál festivalu vznikl pod taktovkou designérek Moniky Matějkové a Veroniky Watzkové. Čtyřiadvacátý ročník Designbloku se uskuteční od 5. do 9. října...

Lanovkou z Podbaby do Bohnic

Až 2300 lidí za hodinu přepraví plánovaná lanovka spojující pražskou Podbabu s Bohnicemi. Autorem vítězného návrhu je podle sdělení ČTK...

Kuchyně v barvě jeansů

Přestaly vás klasické barevné kombinace v kuchyni bavit? Oživte srdce domácnosti odstínem připomínajícím tmavý denim, který je v matném provedení...