Cestujeme za architekturou: Dům bez ekologické stopy

Dům beze stopy – The No Footprint House (NFH) – se nachází v Ojochalu, malé vesnici na okraji rozlehlých deštných pralesů na pobřeží jižního Pacifiku v Kostarice. Při jeho návrhu museli architekti ze Studia A-01 vzít v úvahu horké a vlhké tropické podnebí, návrh budovy reaguje na okolní prostředí pasívním způsobem, přirozeným větráním a důkladným zastíněním.

No Footprint House. Architektonický návrh Studio A-01

Dispozice domu je organizována kolem centrálního servisního jádra, které zahrnuje veškeré technické zázemí, úložné prostory, koupelny, kuchyni i prádelnu. Soustředění techniky v jedné kompaktní jednotce umožňuje interiér, který ji obklopuje, otevřít do přírody. Kromě toho přispívá k efektivitě budovy z hlediska montáže a údržby.

Odpočinková část se nachází v prostoru, který lze celý otevřít do přírody.

Pro dům je charakteristická dvojí fasáda, kterou tvoří svislé konstrukční sloupy a šikmé vnější opláštění, opatřené sklopnými žaluziemi. Sklon snižuje přímý dopad slunečního záření a srážek, což chrání zvýšený interiér před přehřátím a častými dešti. Fasádní panely lze jednotlivě otevírat nebo zavírat, regulovat tak pohledy ven i dovnitř, zvýšit nebo snížit proudění vzduchu, a v neposlední řadě zajistit soukromí a bezpečnost obyvatel. Výklopné fasádní prvky umožňují spojit interiér s exteriérem, hrají si s dynamikou vznikající mezi přírodou a zastavěným prostředím, což je jeden z klíčových prvků tropické architektury.

Šikmé vnější opláštění lze podle potřeby vyklopit, navíc je opatřeno sklopnými žaluziemi.

Dům v Ojochalu byl vyvinut jako prototyp, předcházející sériovou výrobu. V počáteční fázi se nabízí ve třech různých velikostech, které lze konfigurovat s ohledem na potřeby budoucích obyvatel: od velikosti 36 m2, přes střední velikost 81 m2 až po rodinný dům o zastavěné ploše 108 m2. Každý z nových domů vzniká na základě nabídky katalogu prefabrikovaných komponentů, prvního svého druhu ve Střední Americe. Výběr všech prvků a materiálů vycházel z důkladného prověření původu, zpracování a konečné ekologické stopy.

Centrum domu tvoří jádro s technickým zázemím, kuchyní i koupelnami.
Jídelna je umístěna prostoru, který lze otevřít do přírody.
Ložnice patří do centrálního bloku, odděleného skleněnou stěnou.
No Footprint House – vizualizace. Studio A-01

Related Posts

Recent Posts

Rekonstrukce malé kuchyně. Využijte každý centimetr.

Rekonstrukce malé kuchyně je výzva, není zde místo na zbytečnosti ani nepromyšlené kroky. Nabízí se několik řešení, která pomohou prostor...

Designblok. To nejlepší z programu 24. ročníku

Čtyřiadvacátý ročník Designbloku, největší přehlídky designu ve střední Evropě, vypukne za necelý měsíc. Hlavními výstavními místy budou Gabriel Loci v...

Minimalistické bydlení Blokki

Od 1. záři si mohou příznivci kontejnerových staveb a alternativního bydlení prohlédnout na vlastní oči novou soběstačnou chatu Blokki mini....

Byt pro pilota podle fws_work

Majitel rezidence W je pilot, jenž většinu času tráví neustálým cestováním mezi různými zeměmi. Domov ve městě Qinpu na Tchai-wanu...

Zavařování jako za starých časů

Nejdříve pandemie a vzápětí energetická krize. Rodiny až na High Society začaly přemýšlet, jak ušetřit. Jedním ze způsobů je zabezpečit...

Na Designblok pro kvalitní postel

Společnost Johann Malle se letos poprvé představí na Designbloku, aby zde odhalila světu postel navrženou známým designérem Janem Plecháčem. Předem odhalené snímky...

Designblok odhalil vizuál 24. Designbloku

Vizuál festivalu vznikl pod taktovkou designérek Moniky Matějkové a Veroniky Watzkové. Čtyřiadvacátý ročník Designbloku se uskuteční od 5. do 9. října...

Lanovkou z Podbaby do Bohnic

Až 2300 lidí za hodinu přepraví plánovaná lanovka spojující pražskou Podbabu s Bohnicemi. Autorem vítězného návrhu je podle sdělení ČTK...