Nejdříve pandemie a vzápětí energetická krize. Rodiny až na High Society začaly přemýšlet, jak ušetřit. Jedním ze způsobů je zabezpečit se na zimu co možná největším množstvím ovoce a zeleniny, které roste blízko nich, přímo na zahradě, na balkoně, u místních farmářů nebo v blízkých lesích. Evokuje to dobu dávno minulou, kdy nemít naloženo 80 sklenic okurek bylo “společensky neúnosné”.
Že našince žádná krize nezlomí a umí si poradit se vším, naznačuje jen kliknutí na téma zavařování. To, že jde zavařovat v troubě jsem věděla, ale že nastoupí další sofistikované metody, jako zavařování v mikrovlnce, myčce na nádobí a dokonce v papiňáku!, byla pro mě novinka. Asi proto, že stále používám osvědčenou klasiku, zavařovací hrnec s teploměrem. Dá se v něm spolehlivě ohlídat teplota a čas. Pokud se odhodlám ke změně, zakoupím elektrický zavařovací hrnec, který nastavenou teplotu a čas ohlídá sám.
Sezónní ingredience lze využít také pro přípravu ochucených olejů a octů nebo bylinných směsí. V designové dóze mohou posloužit jako milý a zdraví prospěšný dárek.
Pocit, že děláme něco pro své zdraví, je důležitý a kompot z třešní nebo naložené okurky jistě přijdou v zimě k duhu. Vlastní sklizeň, zpracování a společné vychutnání si dobrot s rodinou a přáteli je přece jenom víc než pocit plné spíže.