Suším, sušíš, sušíme…

Je tu podzim a s ním i tolik vyhlížené houby, ovoce a bylinky, které jen čekají na zpracování. Tím nejstarším a nejšetrnějším způsobem konzervace všeho, co se urodilo nebo máme rádi, je sušení. Za časů našich babiček  probíhalo ve speciálních sušárnách nebo v menším měřítku na drátěných nebo dřevěných platech na peci mnoho dní.

Sušička Gorenje FDK500GCW

Dnes lze sušit o hodně snadněji a za pár hodin. Za dlouhých večerů pak výsledky svého snažení rozhodně oceníme – třeba jako zdravé mlsání k televizi nebo jen tak, položené v misce na stole nebo na lince.

 

Jak na to?

  1. Sušit můžeme ovoce, zeleninu, bylinky, kostičky z pečiva a dokonce i maso nebo ryby.
  2. Potraviny nakrájíme na tenké stejnoměrné plátky nebo na drobné kostičky, aby se sušily stejně dlouho.
  3. Nakrájené potraviny vyskládáme na pláty sušičky a necháme mezi jednotlivými kousky volné místo. Občas pláty během sušení prohodíme. Nemusíme, pokud máme sušičku s rovnoměrným prouděním vzduchu.
  4. Ovoce můžeme i ochutit – křížaly z jablek si dobře rozumějí s troškou mleté skořice, zelenina zase se strouhaným parmezánem.

  

Sušička FDK500GCW má pět plat s nastavitelnou výškou.  Můžeme se proto spolehnout, že ovoce rovnoměrně usuší. GORENJE

A při jaké teplotě a jak dlouho sušit?

„Ovoce a zeleninu doporučuji sušit při teplotě 55-60 °C, houby a bylinky při 35-40 °C, maso při maximální teplotě 70 °C. Doba sušení závisí na typu a množství potravin: méně vodnaté potraviny usušíte asi za 5-7 hodin, ty s vyšším podílem vody potřebují o něco delší čas. Všechny potraviny by měly být opravdu důkladně vysušené, než je uložíte do potravinových dóz. Jinak by totiž zplesnivěly. Správně usušené houby a zelenina by měly být při stisknutí tvrdé a křehké, ovoce zase kožnaté a pružné,“ radí Jana Neuszerová, odbornice Gorenje.

Když se zima zeptá, cos nasušil(a) v létě a na podzim…
Průměr sušicí plochy je 31cm, časovač funguje v rozmezí 30 minut až 19,5 hod. Výkon ohřevu je 450 W. Sušička má automatické vypnutí pro větší bezpečnost. GORENJE

Related Posts

Recent Posts

Rekonstrukce mlýna šokovala

Přestavba starého mlýna ve středních Čechách vyvovala zájem domácích i zahraničních médií. Co způsobilo tento nevšední ohlas? Lapidárně to vystihuje...

Terasové trendy 2025

Jste připraveni proměnit svůj venkovní prostor, zahradu, terasu či balkon? Nejnovější trendy roku představují prolínání stylů, lidé si zážitky z dovolených...

Sklo z Lasvitu pro medailisty

Česká sklářská a designérská společnost Lasvit představuje nové trofeje, které budou uděleny českým medailistům na blížících se letních olympijských hrách...

Design podle kočičí tlapky

Oproti psům je většina koček s výjimkou lvů v divoké přírodě samotářskými nočními lovci. Na rozdíl od psů dokážou skákat...

Kuchyně ala Versace

Zlatavé doplňky, skleněné houby a luxusní povrchy … vstupujeme do kuchyně, která není jen místem pro přípravu jídel, ale přesahuje...

Designblok 2024 ocenil ty nejlepší

Mezinárodní porota ocenila nejlepší počiny 26. ročníku Designbloku. Grand Prix obdržela sklárna Moser a její umělecký ředitel Jan Plecháč, historicky...

Designblok navštíví Ron Arad a Patrizia Moroso

Tématem šestadvacátého Designbloku je pro letošní rok MLÁDÍ. A právě k oslavě svěžích myšlenek, nekonečné inspirace, revolučních přístupů k materiálům...

Střešní krytina – lehká, odolná, designová …

Nízká hmotnost, výborná odolnost i nepřeberné designové možnosti… To jsou charakteristiky lehkých plechových krytin SATJAM, které budou k vidění na...

Bound: Nová věž v Tiraně

Věž o padesáti patrech, která se nachází na křižovatce bulváru Dritan Hoxha v západní části Tirany, je navržena tak, aby...