Suším, sušíš, sušíme…

Je tu podzim a s ním i tolik vyhlížené houby, ovoce a bylinky, které jen čekají na zpracování. Tím nejstarším a nejšetrnějším způsobem konzervace všeho, co se urodilo nebo máme rádi, je sušení. Za časů našich babiček  probíhalo ve speciálních sušárnách nebo v menším měřítku na drátěných nebo dřevěných platech na peci mnoho dní.

Sušička Gorenje FDK500GCW

Dnes lze sušit o hodně snadněji a za pár hodin. Za dlouhých večerů pak výsledky svého snažení rozhodně oceníme – třeba jako zdravé mlsání k televizi nebo jen tak, položené v misce na stole nebo na lince.

 

Jak na to?

  1. Sušit můžeme ovoce, zeleninu, bylinky, kostičky z pečiva a dokonce i maso nebo ryby.
  2. Potraviny nakrájíme na tenké stejnoměrné plátky nebo na drobné kostičky, aby se sušily stejně dlouho.
  3. Nakrájené potraviny vyskládáme na pláty sušičky a necháme mezi jednotlivými kousky volné místo. Občas pláty během sušení prohodíme. Nemusíme, pokud máme sušičku s rovnoměrným prouděním vzduchu.
  4. Ovoce můžeme i ochutit – křížaly z jablek si dobře rozumějí s troškou mleté skořice, zelenina zase se strouhaným parmezánem.

  

Sušička FDK500GCW má pět plat s nastavitelnou výškou.  Můžeme se proto spolehnout, že ovoce rovnoměrně usuší. GORENJE

A při jaké teplotě a jak dlouho sušit?

„Ovoce a zeleninu doporučuji sušit při teplotě 55-60 °C, houby a bylinky při 35-40 °C, maso při maximální teplotě 70 °C. Doba sušení závisí na typu a množství potravin: méně vodnaté potraviny usušíte asi za 5-7 hodin, ty s vyšším podílem vody potřebují o něco delší čas. Všechny potraviny by měly být opravdu důkladně vysušené, než je uložíte do potravinových dóz. Jinak by totiž zplesnivěly. Správně usušené houby a zelenina by měly být při stisknutí tvrdé a křehké, ovoce zase kožnaté a pružné,“ radí Jana Neuszerová, odbornice Gorenje.

Když se zima zeptá, cos nasušil(a) v létě a na podzim…
Průměr sušicí plochy je 31cm, časovač funguje v rozmezí 30 minut až 19,5 hod. Výkon ohřevu je 450 W. Sušička má automatické vypnutí pro větší bezpečnost. GORENJE

Related Posts

Recent Posts

Designblok 2024 ocenil ty nejlepší

Mezinárodní porota ocenila nejlepší počiny 26. ročníku Designbloku. Grand Prix obdržela sklárna Moser a její umělecký ředitel Jan Plecháč, historicky...

Střešní krytina – lehká, odolná, designová …

Nízká hmotnost, výborná odolnost i nepřeberné designové možnosti… To jsou charakteristiky lehkých plechových krytin SATJAM, které budou k vidění na...

Sklo z Lasvitu pro medailisty

Česká sklářská a designérská společnost Lasvit představuje nové trofeje, které budou uděleny českým medailistům na blížících se letních olympijských hrách...

Designblok navštíví Ron Arad a Patrizia Moroso

Tématem šestadvacátého Designbloku je pro letošní rok MLÁDÍ. A právě k oslavě svěžích myšlenek, nekonečné inspirace, revolučních přístupů k materiálům...

Bound: Nová věž v Tiraně

Věž o padesáti patrech, která se nachází na křižovatce bulváru Dritan Hoxha v západní části Tirany, je navržena tak, aby...

Šperk jako pocta Franzi Kafkovi

Šperkař Hanuš Lamr představuje svůj nejnovější počin – brož Gregor ve tvaru brouka. Unikátní šperk je poctou životu a dílu...

Salone del Mobile 2024 – nová inspirace

Kolotoč akcí, představujících nové trendy v interiérovém designu, se roztáčí bez omezení již druhým rokem. V polovině ledna otevřel brány...

Designblok má nového strategického partnera

Rockaway Capital, investiční skupina Jakuba Havrlanta, spojuje několik let po vstupu do MFF KV a Colours of Ostrava své jméno...