Knihovna v Haikou vyvolává vzpomínky na Kaplického chobotnici

V čínském městě Haikou navrhlo architektonické studio MAD knihovnu, která má být „červí dírou, jež přesahuje prostor a čas“. Návrh se v současnosti realizuje na pobřeží Jihočínského moře. Organické linie a náplň stavby mnohým jistě připomenou nerealizovaný návrh Národní knihovny na Letenské pláni v Praze.

Čínské architektonické studio MAD navrhlo knihovnu v čínském městě Haikou.

Budova je součástí revitalizačního plánu veřejného prostoru podél pobřeží zátoky Haikou. Bude postavena kolem centrální dvoupodlažní čítárny, ve které bude místo pro 10 000 knih. V přízemí je také počítáno s kavárnou, recepcí, kanceláří a VIP místností, zatímco místo v patře je určeno pro dětskou čítárnu ve tvaru tunelu a čtecí prostor s výhledem na moře. Budova organických linií bude odlita z bílého betonu v bednění vytištěném na 3D tiskárně, aby byla zachována návaznost jednotlivých segmentů. V celé budově budou ve stropech vyřezány kruhové otvory, které umožní přísun přirozeného světla. Zakřivené posuvné dveře se zasunou do stěn, stejně jako okna, které bude možné otevřít, aby uvnitř mohl cirkulovat mořský vzduch. Střešní terasa s výhledem na Jihočínské moře nabídne dva bazény s plážemi s bílým pískem. Budova je součástí revitalizačního plánu veřejného prostoru podél pobřeží zátoky Haikou.

Pekingské architektonické studio MAD založila Ma Yansong v roce 2004. Studio v současné době navrhuje kulturní park v Shenzhenu a Yiwu Grand Theatre, jenž bude připomínat čínského draka.  Zdroj: dezeen.com

Červí díra je ve fyzice hypotetický objekt umožněný schopností časoprostoru utvořit „zkratku“ přes prostor a čas. Tento fenomén byl poprvé popsán roku 1935 společně vědci Albertem Einsteinem a Nathanem Rosenem. Zdroj: cs.wikipedia.org

Knihovna je první ze série sedmi pavilonů, které budou postaveny podél pobřeží zátoky Haikou.
V celé budově budou ve stropech vyřezány kruhové otvory, které umožní přísun přirozeného světla.

 

 

Střešní terasa s výhledem na Jihočínské moře.
Místo v patře je určeno pro dětskou čítárnu ve tvaru tunelu.
Na knihovnu navazuje zázemí pro návštěvníky parku.

Related Posts

Recent Posts

Rekonstrukce malé kuchyně. Využijte každý centimetr.

Rekonstrukce malé kuchyně je výzva, není zde místo na zbytečnosti ani nepromyšlené kroky. Nabízí se několik řešení, která pomohou prostor...

Designblok. To nejlepší z programu 24. ročníku

Čtyřiadvacátý ročník Designbloku, největší přehlídky designu ve střední Evropě, vypukne za necelý měsíc. Hlavními výstavními místy budou Gabriel Loci v...

Minimalistické bydlení Blokki

Od 1. záři si mohou příznivci kontejnerových staveb a alternativního bydlení prohlédnout na vlastní oči novou soběstačnou chatu Blokki mini....

Byt pro pilota podle fws_work

Majitel rezidence W je pilot, jenž většinu času tráví neustálým cestováním mezi různými zeměmi. Domov ve městě Qinpu na Tchai-wanu...

Zavařování jako za starých časů

Nejdříve pandemie a vzápětí energetická krize. Rodiny až na High Society začaly přemýšlet, jak ušetřit. Jedním ze způsobů je zabezpečit...

Na Designblok pro kvalitní postel

Společnost Johann Malle se letos poprvé představí na Designbloku, aby zde odhalila světu postel navrženou známým designérem Janem Plecháčem. Předem odhalené snímky...

Designblok odhalil vizuál 24. Designbloku

Vizuál festivalu vznikl pod taktovkou designérek Moniky Matějkové a Veroniky Watzkové. Čtyřiadvacátý ročník Designbloku se uskuteční od 5. do 9. října...

Lanovkou z Podbaby do Bohnic

Až 2300 lidí za hodinu přepraví plánovaná lanovka spojující pražskou Podbabu s Bohnicemi. Autorem vítězného návrhu je podle sdělení ČTK...