Cestujeme za architekturou: Atelier Blackwood

Samotný příběh vzniku zajímavé architektury je zcela neobvyklý: vizuální umělec, který maluje ohněm, si koupí dům na Blackwood Street a postaví si zde studio s fasádou pokrytou ohněm konzervovaným dřevem.

Forma ateliéru je jednoduchá, dobře se integruje do existující zástavby a okolního prostředí.

Studio Blackwood je výsledkem dlouhé historie, která začala před několika lety setkáním architektů ze studia Boom-Town se Stevenem Spazukem, jedinečným vizuálním umělcem, který maluje ohněm. Steven chtěl vyřešit problém stísněného ateliéru v podkroví svého domu v Léry, na břehu jezera Saint-Louis v Quebecu, a vybudovat nové studio.

Původní dům je bílý s černou plechovou střechou. Převládá tak hra černobílých kontrastů.

Po mnoha peripetiích a jednáních na úřadech měl umělec příležitost uskutečnit projekt tak, aby odpovídal jeho požadavkům na nové studio, o kterém roky snil. Rozpočet zůstal skromný, forma jednoduchá, která se dobře integrovala do existující zástavby a okolního prostředí.

Prosklený štít zásobuje ateliér denním světlem.

Obrovský prostor je v zásadě univerzální pro jakoukoliv uměleckou činnost. Umístění oken je navrženo tak, aby přirozené světlo uvážlivě osvětlovalo studio a umožňovalo umělci nerušenou tvorbu. Celoskleněný koridor pak umožňuje propojit studio s domem, kde bydlí. Původní dům je bílý s černou plechovou střechou. Převládá tak hra černobílých kontrastů.

Designovým doplňkem je chaize longue LC4 od Le Corbusiera.

Vzhledem k tomu, že oheň je srdcem umělcovy pracovní metody, byl zapotřebí obklad ze spáleného dřeva, který pokryl hlavní objem studia. Jde o tradiční japonskou metodu opalování dřeva, Shou-sugi-ban /doslova spálená cedrová prkna/. Má skvělé konzervační účinky, dřevo tak odolává lépe nepříznivým povětrnostním podmínkám, hmyzu i ohni. Technologický postup – dřevěná prkna se nejdříve opálí a potom se upraví zuhelnatělý povrch kartáčováním, omytím vodou a napuštěním olejem. Takto ošetřené dřevo vydrží minimálně 80 let.

 

 

Dokončení stavby: jaro 2020

Architekti: atelier Boom-Town

Opláštění: Arbes & Bois

Obrovský prostor je v zásadě univerzální pro jakoukoliv uměleckou činnost.
Pásová okna, vertikální i horizontální dotvářejí světelnou hru v prostoru.
Vertikální světlík obrácený na jihozápad propouští dovnitř paprsky zapadajícího slunce.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

Vánoce a advent ve skandinávském stylu

Letošní Vánoce budou jiné, než ty v minulých letech. Budou ve znamení znovuobjevení domova jako přístavu, který poskytuje pocit tepla a...

Cesty za architekturou: Chata za polárním kruhem

Rekreační objekt, který vám chceme představit, si majitelé vymínili postavit na ostrově SENJA. Jde o druhý největší norský ostrov, nachází...

Rustikální interiéry v nové, moderní podobě

Poslední doba změnila naše životy k nepoznání. Mnozí lidé pracující z domova – v Praze je jich celá třetina – se