Cukrárna Myšák ve Vodičkově ulici v Praze patřila zkrátka k tomu nejlepšímu, co Praha v první polovině 20. století nabízela. Obnovit genia loci podniku se od září roku 2017 rozhodla síť restaurací Ambiente. Atmosféru první republiky vytváří nábytek a doplňky předních českých značek.
„Z první představy o jednoduché funkcionalistické kavárně sešlo, rozhodli jsme se vycházet z původního interiéru a pracovat s dekorem,“ řekla architektka Tereza Froňková. Ten se podle jejích slov na místě promítá zejména do osvětlení. „Lustry tvoří stylizované skleněné ovoce, houby či zvířata. Na jejich výrobě jsme spolupracovali s designérem Michalem Froňkem a Janem Němečkem ze studia Olgoj Chorchoj a společností Preciosa,” upřesnila architektka. Zajímavý je také příběh ručně broušených sklenic na zmrzlinové a šlehačkové poháry, kterými byl podnik historicky proslulý. Kolekce s názvem Lady pochází ze starých archivů rodinné sklárny Rückl, konkrétně z katalogu pro 30. léta minulého století. Atmosféru na place podtrhují také tradiční ručně ohýbané kavárenské židle č. 14, vyrobené společností TON. U některých stolků jsou doplněny ještě letošní novinkou této značky, křesly Alba designéra Alexandera Guflera. Jejich barevné provedení, podobně jako oděv personálu či vizuální identita podniku, odkazují na základní suroviny pro pečení zákusků – čokoládu, vanilku a šlehačku. Není to sladké?
Interiér cukrárny Myšák: Foto TON