Vila ve stylu Bauhausu

K radikální změně domu, který dispozičně zcela nevyhovoval a i stylově dávno vyšel z módy, se rozhodli dva mladí lidé ve švédském městečku Särö poblíž Göteborgu. A do rekonstrukce se dali ve stylu Bauhausu, tedy jedné z nejvýznamnějších škol umění, designu a architektury. Aby vpustili do domu maximum denního světla a mohli si užít nerušené výhledy na okolní krajinu, aniž by slevili na energetické efektivitě objektu, realizovali prosklenou fasádu z tepelně-izolačního systému Schüco.

Při rekonstrukci vily ve švédském Särö vycházeli architekti ze zásad školy Bauhaus. Schüco

Dům usazený na skalnatém kopci se nacházel z velké části v původním stavu z roku 1969. Majitelé přistoupili k rekonstrukci postupně s tím, že zachovali pouze základní betonové konstrukce. Začali s méně stavebně a technicky náročnými částmi budovy. Nejprve přišlo na řadu přízemí (65 m2) se vstupní zónou, garáží, prádelnou a skladovacími prostory, pak následovalo horní patro (35 m2). Největší výzvou se však stala rekonstrukce prostředního podlaží o rozloze 170 m2. Tato část domu musela do sebe integrovat hlavní funkční prostory pro každodenní život – velkoryse otevřenou obývací, jídelní a kuchyňskou zónu, stejně jako přístup na terasu. Navíc tato část domu musela být charakteristická stále aktuálním vzhledem v duchu stylu Bauhaus.

Při rekonstrukci zachovali majitelé pouze železobetonové konstrukce.

Kromě formální jednoduchosti, strohých stavebních konstrukcí s plochými střechami a minimalistického využití stavebních materiálů (beton, ocel), je styl Bauhaus spojen s velkými prosklenými plochami. Majitelé domu v Särö chtěli systematicky vtělit tyto designové principy do rozšířeného a částečně nově vybudovaného prostředního patra vily. Požadavek maximalizovat množství světla, které bude procházet velkoformátovými okny od podlahy až ke stropu a posuvnými systémy, aniž by bylo nutné měnit stávající konstrukci ploché střechy, byla výzvou. Zkušený partner společnosti Schüco – Alufront ze Sävedalenu – navrhl specifické řešení, díky kterému byly spodní profily oken zapuštěny do podlahy tak hluboko, že zůstaly viditelné pouze čisté skleněné tabule bez rámu. Kombinace fasádního systému Schüco FW 50+.HI a posuvného a posuvně-zdvižného systému Schüco ASS 50 se ukázala funkčním i vizuálně estetickým řešením. Klienti jsou výsledkem rekonstrukce nadšeni – zejména pokud jde o světlo, prostor, jednoduchost a modernost obytných místností.

Skalnatý terén rezonuje s minimalistickou stavbou. Schüco
Spodní profily oken zapuštěny do podlahy tak hluboko, že zůstaly viditelné pouze čisté skleněné tabule bez rámu.

 

Minimalistický nábytek, kovové prvky na svítidlech a nábytku vycházejí z principů Bauhausu. Schüco

Spodní profily oken byly zapuštěny do podlahy tak hluboko, že zůstaly viditelné pouze čisté skleněné tabule bez rámu. Schüco
Obrazy dramatické přírody prostupují velkoformátovými okny dovnitř. Schüco

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

Vánoce ve skandinávském stylu

Sváteční období je plné příprav a očekávání. Ale každý přistupuje k nejoblíbenějším svátkům v roce jinak. Pro jednoho Vánoce znamenají...

Audiosestava vyrobená z písku

České designové studio Deeptime představuje jako první na světě komerčně dostupnou audio sestavu vyrobenou z písku. Unikátní limitovaný set reproduktorů...

Katerina Reich: Šperky s vizí budoucnosti

Od střední umělecké školy po bakalářské studium se Katerina Reich věnovala uměleckému zpracování a designu keramiky. Až přestup do ateliéru...

Reprosoustava Virtuoso s ozvučnicemi z betonu

Po více než pěti letech vývoje a desítkách ověřovacích prototypů představuje Gravelli novou řadu produktů z oblasti špičkové domácí audio...

Ken Schluchtmann: Architektura a krajina v Norsku

Na norské ambasádě v Berlíně je zpřístupněna výstava představující výběr fotografií Kena Schluchtmanna, zachycující interakci současné architektury a norské krajiny....

Dům pro básnířku a její kočky

Popartová barevnost, původní dřevěné prvky a množství světla proměnily starší řadový dům v rezidenční čtvrti Windsor Terrace v Brooklynu. Majitelé,...

Dětské pokoje v novém stylu

Interiéry se za poslední desetiletí proměnily k nepoznání. Společenský prostor vtáhl kuchyni do centra dění, koupelna se stala relaxační zónou....

Vila ve stylu Bauhausu

K radikální změně domu, který dispozičně zcela nevyhovoval a i stylově dávno vyšel z módy, se rozhodli dva mladí lidé...