Suším, sušíš, sušíme…

Je tu podzim a s ním i tolik vyhlížené houby, ovoce a bylinky, které jen čekají na zpracování. Tím nejstarším a nejšetrnějším způsobem konzervace všeho, co se urodilo nebo máme rádi, je sušení. Za časů našich babiček  probíhalo ve speciálních sušárnách nebo v menším měřítku na drátěných nebo dřevěných platech na peci mnoho dní.

Sušička Gorenje FDK500GCW

Dnes lze sušit o hodně snadněji a za pár hodin. Za dlouhých večerů pak výsledky svého snažení rozhodně oceníme – třeba jako zdravé mlsání k televizi nebo jen tak, položené v misce na stole nebo na lince.

 

Jak na to?

  1. Sušit můžeme ovoce, zeleninu, bylinky, kostičky z pečiva a dokonce i maso nebo ryby.
  2. Potraviny nakrájíme na tenké stejnoměrné plátky nebo na drobné kostičky, aby se sušily stejně dlouho.
  3. Nakrájené potraviny vyskládáme na pláty sušičky a necháme mezi jednotlivými kousky volné místo. Občas pláty během sušení prohodíme. Nemusíme, pokud máme sušičku s rovnoměrným prouděním vzduchu.
  4. Ovoce můžeme i ochutit – křížaly z jablek si dobře rozumějí s troškou mleté skořice, zelenina zase se strouhaným parmezánem.

  

Sušička FDK500GCW má pět plat s nastavitelnou výškou.  Můžeme se proto spolehnout, že ovoce rovnoměrně usuší. GORENJE

A při jaké teplotě a jak dlouho sušit?

„Ovoce a zeleninu doporučuji sušit při teplotě 55-60 °C, houby a bylinky při 35-40 °C, maso při maximální teplotě 70 °C. Doba sušení závisí na typu a množství potravin: méně vodnaté potraviny usušíte asi za 5-7 hodin, ty s vyšším podílem vody potřebují o něco delší čas. Všechny potraviny by měly být opravdu důkladně vysušené, než je uložíte do potravinových dóz. Jinak by totiž zplesnivěly. Správně usušené houby a zelenina by měly být při stisknutí tvrdé a křehké, ovoce zase kožnaté a pružné,“ radí Jana Neuszerová, odbornice Gorenje.

Když se zima zeptá, cos nasušil(a) v létě a na podzim…
Průměr sušicí plochy je 31cm, časovač funguje v rozmezí 30 minut až 19,5 hod. Výkon ohřevu je 450 W. Sušička má automatické vypnutí pro větší bezpečnost. GORENJE

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

Designblok 2021: Představujeme vítěze

Třiadvacátý ročník Designbloku rozdal ceny ve třinácti kategoriích. K nejlepšímu šperku, módní kolekci, nábytku či školní prezentaci přibylo ocenění za...

Rodinné stříbro zdobí letošní Designblok

Úcta a obdiv k rodinným firmám stojí za jednou ze zdařilých expozic na letošním Designbloku.  Výstava Rodinné stříbro v prostorách Uměleckoprůmyslového muzea spojuje...

Salone del Mobile.Milano 2021: Design nábytku v roce nula

Více než rok odkládaný největší interiérový veletrh Salone del Mobile byl završen v sobotu 10. září. Vzhledem k situaci byl...

Designblok odstartoval. Co neminout a kam zamířit ?

Za renesancí řemesla do Uměleckoprůmyslového musea, za módou do kostela Sacre Coeur a za designéry, firmami a školními instalacemi do...

Krása dřeva v interiéru

Atraktivní kartáčovaný povrch hrající si s kontrasty jarního a letního dřeva… i to je současnost u masivních nábytkových dvířek. Čelní plocha masivních...

Frank Gehry: Náš dům v Santa Monice způsobil rozruch

"Náš dům v Santa Monice z roku 1978 způsobil rozruch," připomněl v rozhovoru pro časopis PIN-UP Frank Gehry. „Sousedé se...

Suším, sušíš, sušíme…

Je tu podzim a s ním i tolik vyhlížené houby, ovoce a bylinky, které jen čekají na zpracování. Tím nejstarším a...

S Galerie: Dreams about a Beach Office

"Název výstavy je kompilát názvů několika obrazů a zároveň jedno ze zásadních témat a také  toužení posledních dvou let. Pracovat...

Dveře Ideanet s holografickým efektem

Jednoduchou, ale přesto vizuálně podmanivou konstrukci vystavují na obdiv dveře IDEANET, které dokážou své pozorovatele v mžiku lapit do sítě fascinující...