Suším, sušíš, sušíme…

Je tu podzim a s ním i tolik vyhlížené houby, ovoce a bylinky, které jen čekají na zpracování. Tím nejstarším a nejšetrnějším způsobem konzervace všeho, co se urodilo nebo máme rádi, je sušení. Za časů našich babiček  probíhalo ve speciálních sušárnách nebo v menším měřítku na drátěných nebo dřevěných platech na peci mnoho dní.

Sušička Gorenje FDK500GCW

Dnes lze sušit o hodně snadněji a za pár hodin. Za dlouhých večerů pak výsledky svého snažení rozhodně oceníme – třeba jako zdravé mlsání k televizi nebo jen tak, položené v misce na stole nebo na lince.

 

Jak na to?

  1. Sušit můžeme ovoce, zeleninu, bylinky, kostičky z pečiva a dokonce i maso nebo ryby.
  2. Potraviny nakrájíme na tenké stejnoměrné plátky nebo na drobné kostičky, aby se sušily stejně dlouho.
  3. Nakrájené potraviny vyskládáme na pláty sušičky a necháme mezi jednotlivými kousky volné místo. Občas pláty během sušení prohodíme. Nemusíme, pokud máme sušičku s rovnoměrným prouděním vzduchu.
  4. Ovoce můžeme i ochutit – křížaly z jablek si dobře rozumějí s troškou mleté skořice, zelenina zase se strouhaným parmezánem.

  

Sušička FDK500GCW má pět plat s nastavitelnou výškou.  Můžeme se proto spolehnout, že ovoce rovnoměrně usuší. GORENJE

A při jaké teplotě a jak dlouho sušit?

„Ovoce a zeleninu doporučuji sušit při teplotě 55-60 °C, houby a bylinky při 35-40 °C, maso při maximální teplotě 70 °C. Doba sušení závisí na typu a množství potravin: méně vodnaté potraviny usušíte asi za 5-7 hodin, ty s vyšším podílem vody potřebují o něco delší čas. Všechny potraviny by měly být opravdu důkladně vysušené, než je uložíte do potravinových dóz. Jinak by totiž zplesnivěly. Správně usušené houby a zelenina by měly být při stisknutí tvrdé a křehké, ovoce zase kožnaté a pružné,“ radí Jana Neuszerová, odbornice Gorenje.

Když se zima zeptá, cos nasušil(a) v létě a na podzim…
Průměr sušicí plochy je 31cm, časovač funguje v rozmezí 30 minut až 19,5 hod. Výkon ohřevu je 450 W. Sušička má automatické vypnutí pro větší bezpečnost. GORENJE

Related Posts

Recent Posts

Monday News: Lasvit se představí na Milano Design Week

Česká sklářská firma Lasvit se opět ukáže na prestižním milánském Design Weeku, který začíná 15.4.  Výstava s názvem Re/Creation se...

Projekt Designbloku Cosmos míří do Milána

Rozsáhlý putovní výstavní projekt pražského Designbloku se poprvé představí v zahraničí na přehlídce Milano Design Week. Ve spektakulární metalické kapsli...

Levitující desky nad Brnem

Dvě horizontální desky, které nad sebou na pohled volně levitují a jsou propojeny téměř nepostřehnutelnými skleněnými plochami. Prostě desky na...

Czech Grand Design za rok 2023: Známe vítěze

Ve Stavovském divadle v Praze byly předány ceny Czech Grand Design za rok 2023. Absolutním vítězem – Grand designérem roku...

Boho styl na zahradě

V souvislosti s interiéry se boho styl objevuje už několik let. Osvěžit může ale i terasu nebo zahradu. Mnozí mají...

Monday News: Dylan, sedačka třikrát jinak

Tvorba klasika italského designu Rodolfa Dordoniho vykazuje inspiraci 70. léty 20. století. I v jeho současných návrzích přetrvává silný grafický...

Chata na ledu

Dům v harmonii s okolím – taková byla vize Newyorčana Kingmana Brewstera při plánování moderního rodinného bydlení na členitém pobřeží...

Monday News: Stůl podle Miese van der Rohe

Architektura a designový nábytek se vzájemně ovlivňují. Dalším příkladem je stůl Padiglioni od Alaina Gillese pro Bonaldo, který v těchto dnech...

Wave house: Zelená střecha v elegantní linii

Vztah k jednoduchosti a originalitě charakterizuje dům, který poutá pozornost na okraji jedné z obcí v západních Česhách. Představuje maximální...