Romantické bydlení pod hvězdami

V nejvyšších podlažích historického domu pod devět metrů vysokou střechou se nacházejí dva mezonetové byty. Každý z nich má rozlohu přibližně 100 m2. Apartmán orientovaný do ulice nabízí pohodlný úkryt před ruchem města a zároveň výhled na hvězdy přímo z postele.

 

Mezonet vestavěný do 9 m vysokého krovu má tři výškové úrovně. Obývací pokoj v nejnižší části je propojený několika schůdky s jídelnou a kuchyní. Foto VELUX

Zážitek z bydlení v centru Košic přináší originálně zrekonstruované podkroví starého měšťanského domu. Původně zanedbaná půda dokázala naplno rozvinout svůj potenciál, a to díky odhodlání a vytrvalosti soukromého investora, který měl od počátku zájem zachovat genia loci jedinečného místa. Pracovníci památkového úřadu ocenili přístup investora i košického dua architektů Kristíny Kristiánové a Stanislava Mráze. „Snažili jsme se zachovat co nejvíce původních částí. Ponechali jsme celou konstrukci krovu a vyměnili jsme pouze jeho poškozené části a krokve. Zateplení jsme provedli nad konstrukcí krovu, což nám umožnilo zachovat pohledové krokve a zároveň jsme tak nezmenšili vnitřní prostor,“ vysvětlují architekti.

 

Původní trámy ladí s nábytkem a doplňky ve stylu tón v tónu. Foto VELUX

Mezonet o třech úrovních

Podkroví členěné dřevěnými prvky nabízí útulné a zároveň moderní bydlení. Do mezonetu se vchází přes vstupní halu, odkud lze po lomeném schodišti vystoupat do horního patra s ložnicí a koupelnou.  Zároveň je vidět do společenského prostoru, kterému dominuje útulný obývací pokoj. Na vyvýšené platformě propojené s pokojem několika schody se rozprostírají kuchyně s jídelním koutem. Odtud je přístupná další komfortní koupelna. Spodní hrany vodorovných trámů jsou podsvícené LED pásky. Tento vizuální efekt navozuje příjemnou atmosféru a pomáhá bezpečné orientaci v apartmánu. Původní dřevěné prvky sladěné s nábytkem ve stylu tón v tónu působí nadčasově. Kombinace minimalisticky řešené kuchyně se stylovými kousky v obývacím pokoji působí svěže a zároveň respektuje atmosféru historického domu, kde se apartmán nachází.

 

Společenský prostor propojuje s ložnicí a druhou koupelnou lomené ocelové schodiště obložené dřevem. Foto VELUX

Atypická koupelna

Ložnice situovaná na horní galerii nabízí odpočinek s romantickým výhledem na noční oblohu. Extravagantní prosklená koupelna umocňuje magii tohoto prostoru. Ohraničují ji stěny z leptaného skla, které nechávají dovnitř vstoupit denní světlo, v noci rozsvícená koupelna působí jako  minimalistická skulptura. Její realizace se ujala firma TITO. Skládá se z obvodových bezrámových skleněných panelů s posuvnými skleněnými dveřmi. Realizace koupelny byla náročná nejen z hlediska návrhu řešení. Komplikovaná byla i doprava jednotlivých kusů a také montáž v členitém podkroví. „Tento ‚monolit‘ koupelny se musel složitou ocelovou konstrukcí oddělit od trámů na podlaze a ve stropě. Kotvicí ocelové konstrukce jsme museli navrhnout tak, aby zvládly případné pohyby dřevěných trámů a zároveň sloužily jako stabilní základny pro skleněnou část,“ vysvětluje Rudolf Rafael z firmy TITTO.

 

Podstvícení vodorovných trámů LED pásky je efektní, zároveň usnadňuje orientaci v prostoru o několika úrovních. Foto VELUX

Denní světlo jako stylový prvek interiéru

Dřevěná okna VELUX byla při renovaci historické střechy logickou volbou. Do interiéru přivádějí dostatek denního světla a umožňují rovněž účinné větrání. „Směrem do ulice nebylo možné umístit vikýř. Na druhé straně, střešní okna přinášejí do interiéru mnohem více světla než okna ve fasádě, nebo vikýře,“ poukazují architekti na požadavky památkářů. Podkroví chrání před přehříváním venkovní markýza VELUX, která teplo zadržuje ještě před okenní tabulí. Pro větší pohodlí jsou okna vybavena systémem dálkového ovládání VELUX INTEGRA®, které automaticky řídí ovládání oken a stínicích doplňků.

Architekti jsou s výsledkem rekonstrukce spokojeni, a to i proto, že se podařilo dosáhnout dostatečného prosvětlení podkroví. „Denní světlo hraje v životě člověka velmi významnou roli. Nejde jen o jeho fyzickou, ale i o psychickou stránku. Jsou-li střešní okna správně orientovaná, dokážou v interiéru dělat divy, jak je tomu i v tomto případě.“

Mezonet pod střechou: Fotogalerie

Dřevěná okna VELUX byla při renovaci historické střechy logickou volbou. Přinášejí do interiéru mnohem více světla než okna ve fasádě, nebo vikýře. Foto VELUX
Společenská část je vybavena komfortní koupelnou, stejně tak patro s ložnicí. Foto VELUX
Policový systém kombinovaný se spodní řadou skříněk charakterizuje moderní minimalistickou kuchyni. Foto VELUX
Koupelna s opláštěním z leptaného skla je vestavěna do ocelového rámu. Foto VELUX
Ložnice v nejvyšší patře nabízí relaxaci přímo pod hvězdami. Foto VELUX

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

Kancelář s vizí budoucnosti: Končí doba stolů

Kde máme v dnešní době kancelář? V chytrém telefonu a tabletu? Lidé pracují tam, kde právě jsou. Doma, v hotelu, na letišti nebo...

Mobilní domek pro nomády

Architekti ateliéru Artikul se mohou pochlubit, že postavili dům přímo před Průmyslovým palácem na Výstavišti v pražských Holešovicích. Bez stavebního...

Korálová je barvou roku 2019

Po svěží Greenery a provokativní Ultra Violet vybrali vizionáři z americké společnosti Pantone jako barvu roku vitální Coral Living. Jejich...

Stolička nebo úkryt pro kočku

Italská firma Riva 1920 vyrábí nábytek z masivního dřeva. Proslavila se deskami stolů z dubu Kauri získávaného z bažin Nového...

Život v miniaturním prostoru

V případě bydlení slovo „větší“ vždy bylo obecně vnímáno jako „lepší“. Ale časy se mění. V Paříži a Londýně je...

Rekreační dům s výhledem na Rocky Mountains

Drsné pohoří Rocky Mountains inspirovalo architekty ze studia Skylab Arhitecture k návrhu rekreační rezidence Owl Creek. Zasazená ve svahu poskytuje...

Krásné svátky s ozdobami z perliček

Vánoční ozdoby z dutých skleněných perliček vyrábějí v Poniklé poblíž Semil už sto let. Unikátní výroba je od roku 2015...

Koukalovi si nadělili nové bydlení

Vztah k jednoduchosti, funkčnosti a severskému stylu byl již patrný při loňské návštěvě bytu Gabriely a Petra Koukalových v pražských...