Rezidence v Malibu podle Fernandy Marques

Malibu je místem, kde útočiště hledají nejenom hvězdy stříbrného plátna, ale všichni ti, kteří chtějí být v epicentru dění a zároveň mít prostor pro soukromí. Penthouse podle návrhu architektonického studia Fernanda Marques Arguitetos nabízí vše, co současná doba nabízí – komfortní život usnadněný inteligentními technologiemi v esteticky dokonalém prostředí.

Společenský prostor rezidence v Malibu. Projekt: Fernanda Marques Arguitetos

Společenský prostor rezidence v Malibu. Projekt: Fernanda Marques Arguitetos

Na střeše jedné z výškových budov v Malibu vyrostl dvoupodlažní apartmán, který lze charakterizovat jako fantazii ze skla a oceli. Nejenom prosklené stěny na výšku dvou podlaží, ale také schodiště a část podlahy ve vyšším patře jsou ze skla. Denní světlo prostupuje celým prostorem a nechává vyniknout každičkému detailu designového interiéru. To vše umocňuje výhled na Tichý oceán a Los Angeles.

Pohled na galerii v patře, kde je soukromé kino. Fernanda Marques Arguitetos

Pohled na galerii v patře, kde je soukromé kino. Fernanda Marques Arguitetos

V horním patře se nachází hlavní obytný prostor doplněný o domácí kino a posilovnu. Přáním majitele bylo, aby z koupelny, rozšířené o relaxační prostor, bylo dobře vidět na bazén umístěný o patro níže.  Terasa s bazénem, ke kterému lze sestoupit po točitém schodišti, je pro případ nepříznivého počasí chráněna prosklenou střechou. Tu lze pomocí automatického systému odsunout, případně zastínit. Večer jsou k dispozici naprogramované světelné scény.

Pohovka z nerezové oceli od Rona Arada. DRAENERT

Pohovka z nerezové oceli od Rona Arada. DRAENERT

A jaký byl klíč k výběru zařizovacích předmětů? Každý kousek je jedinečný a zároveň zapadá do celku. V souladu s rozlehlým prostorem architektka vybrala rozměrnější nábytek, převážně přímých linií, zároveň některé solitéry je možné přirovnat k uměleckým dílům.  „Rozhodli jsme se především pro italské vzory, kůže a samet tvoří protiváhu chladné oceli a sklu.  Zvláštní pozornost si zasluhují kusy získané na aukci v New Yorku, například židle od dvojice Campana Brothers nebo pohovka z nerezové oceli od Rona Arada,“ říká Fernanda Marques. Podle jejích slov převahu skla a oceli, ze které jsou hlavní schodiště, výtah, podlaha v patře, dveře i zábradlí, vyvažují ostatní materiály. Podlaha v přízemí i celá terasa jsou pokryty mramorem dovezeným z Íránu (Persian Marble). Dřevo je uplatněno spíše v detailech a vytváří tak přívětivé zateplené ostrůvky. Apartmán doplněný množstvím uměleckých děl působí neobyčejně kreativně a hravě. A přesto, vedle estetického cítění hrály hlavní roli výpočty. Bazén, skleněný box naplněný vodou svojí váhou dělal vrásky statikům, aby nenastalo přetížení konstrukce domu. Dalším oříškem bylo prosklené schodiště obepínající výtah. Profily z nerezové oceli, nesoucí zátěž konstrukce musely být subtilní, aby svými rozměry a nezatěžovaly transparentní prostor.

Rezidence v Malibu: Galerie

Dřevo, samet, kůže a umělecké předměty vyvažují chlad oceli a skla. Fernanda Marques Arguitetos

Umělecké předměty vyvažují chlad oceli a skla.

Nádobí a většina spotřebičů jsou ukryty za posuvnými dveřmi kuchyňských skříní.
Nádobí a většina spotřebičů jsou ukryty za posuvnými dveřmi kuchyňských skříní.
Podlaha v patře a obvodové stěny tvoří ocelová konstrukce vyplněná sklem. Fernanda Marques Arguitetos
Podlahu v patře a obvodové stěny tvoří ocelová konstrukce vyplněná sklem. Fernanda Marques Arguitetos
Z koupelny se solitérem v podobě vany je vidět prosklenou stěnou k bazénu.
Koupelna se solitérem v podobě vany v soukromém patře.

Z relaxační místnosti je vidět o patro níže, k bazénu. Fernanda Marques Arguitetos

Z relaxační místnosti je vidět o patro níže, k bazénu.

K bazénu lze sestoupit po točitém schodišti. Materiál tvoří pórobeton, k nerozeznání od pískovce. Důvod - snížení váhy.
K bazénu lze sestoupit po točitém schodišti. Materiál tvoří pórobeton, k nerozeznání od pískovce. Důvod – snížení váhy.
Křeslo dvojice Campana Brothers získali majitelé v aukci v New Yorku. DREANERT
Křeslo dvojice Campana Brothers získali majitelé v aukci v New Yorku. DREANERT
Bazénová hala z nadhledu.
Bazénová hala z nadhledu.
Lodgie u společenského prostoru je vybavená zavěšenými křesly. Fernanda Marques Arguitetos
Lodgie u společenského prostoru je vybavena závěsnými křesly. Fernanda Marques Arguitetos

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

Život v miniaturním prostoru

V případě bydlení slovo „větší“ vždy bylo obecně vnímáno jako „lepší“. Ale časy se mění. V Paříži a Londýně je...

Mobilní domek pro nomády

Architekti ateliéru Artikul se mohou pochlubit, že postavili dům přímo před Průmyslovým palácem na Výstavišti v pražských Holešovicích. Bez stavebního...

Korálová je barvou roku 2019

Po svěží Greenery a provokativní Ultra Violet vybrali vizionáři z americké společnosti Pantone jako barvu roku vitální Coral Living. Jejich...

Rekreační dům s výhledem na Rocky Mountains

Drsné pohoří Rocky Mountains inspirovalo architekty ze studia Skylab Arhitecture k návrhu rekreační rezidence Owl Creek. Zasazená ve svahu poskytuje...

Krásné svátky s ozdobami z perliček

Vánoční ozdoby z dutých skleněných perliček vyrábějí v Poniklé poblíž Semil už sto let. Unikátní výroba je od roku 2015...

Koukalovi si nadělili nové bydlení

Vztah k jednoduchosti, funkčnosti a severskému stylu byl již patrný při loňské návštěvě bytu Gabriely a Petra Koukalových v pražských...

Reprosoustava Virtuoso s ozvučnicemi z betonu

Po více než pěti letech vývoje a desítkách ověřovacích prototypů představuje Gravelli novou řadu produktů z oblasti špičkové domácí audio...

Ken Schluchtmann: Architektura a krajina v Norsku

Na norské ambasádě v Berlíně je zpřístupněna výstava představující výběr fotografií Kena Schluchtmanna, zachycující interakci současné architektury a norské krajiny....