Minimalistická vila s výhodami energeticky pasivního domu

 

 

 

Novostavba rodinného domu, nacházející se na návrší nad Berounem, evokuje kouzlo funkcionalistických vil. Nabízí však funkční i technické vymoženosti 21. století.

 

Propojení s přírodou zajišťují okenní plochy s posuvnými křídly Internorm.

Energeticky pasivní dům postavený zděnou technologií byl na pozemku situován tak, aby poskytoval maximální možné využití dálkových pohledů prostřednictvím velkých oken, a obytné terasy ve druhém nadzemním patře. „Okenní plochy souvisí s moderní architekturou a s propojením výhledy s okolní přírodou.  Ovšem jejich další funkcí, kromě zajištění denního světla, jsou pasivní solární zisky, což znamená, že velké prosklené plochy pomáhají dům vytápět,“ vysvětluje Ing. Radek Začal z architektonického atelieru KUBUS, který je autorem projektu.

Venkovní žaluzie lze ovládat jak centrálním ovladačem, tak i v jednotlivých místnostech. Systém je doplněn větrným a slunečním čidlem.

Venkovní žaluzie lze ovládat jak centrálním ovladačem, tak i v jednotlivých místnostech. Systém je doplněn větrným a slunečním čidlem.Dům je hmotově složen ze dvou kvádrů s různými povrchovými materiály. Menší kvádr má provětrávanou dřevěnou fasádu kotvenou na kontaktně lepenou tepelnou izolaci. Větší kvádr má kontaktní zateplení, tedy tepelnou izolaci bez provětrávání, s finální fasádní stěrkou. Na střeše jsou fotovoltaické panely pro výrobu elektrické energie. Energetické a technické srdce domu – technická místnost – je přístupná hned ze zádveří domu. V této místnosti se nachází nejen systém pro vytápění a ohřev teplé vody, centrální vysavač, ale i pračka či sušička, dřez.

Zasouvací jednokřídlé dveře NORMA STANDARD od české společnosti J.A.P. byly jednoznačným řešením.

Prostorná dispozice přízemí

Vstupní hala nás směruje do obytných místností a na základě přání majitelů je laděna do světlých barev, což ji příjemně prosvětluje. Podlaha je z přírodního dřeva v dekoru bělený dub. „Ve vstupní hale jsme chtěli zachovat maximum volného místa, protože jde o hlavní komunikační zónu domu. A proto jsme zde použili dveře posuvné do stavebního pouzdra. Nachází se zde čtveřice posuvných dveří a s nimi samozřejmě čtyři stavební pouzdra pro zasouvací jednokřídlé dveře, které jsou umístěny těsně vedle sebe,“ popisuje Ing. Radek Začal. Všechny dveře ústí do menších místností, a proto použití stavebních pouzder pro zasouvací jednokřídlé dveře NORMA STANDARD od české společnosti J.A.P. bylo jednoznačným řešením.

Ložnice v patře je řešená jako většina místností ve stylu All in White.

Útulné patro

Do prvního obytného patra nás ze vstupní haly přivede monolitické betonové schodiště obložené shodným materiálem, jako je podlaha v hale. Najdeme zde ložnici majitelů, dětské pokoje a koupelnu. Dostatek úložných prostor rodině zajišťuje na míru vytvořená sestava vestavěných skříní na chodbě prvního patra, pokračujících v rozšířenou parapetní okenní část. Rodina si toto místo oblíbila jako příjemný relaxační a čtecí koutek s výhledem na panorama Berouna. Původně komunikační funkce chodby byla tímto rozšířena i o funkci obytnou. Ložnice rodičů je vhodně doplněna přilehlou vlastní šatnou, která je opět pro ušetření potřebného místa uzavřena posuvnými dveřmi do stavebního pouzdra.

Technické vybavení domu: centrální zdroj energie integrovaný zásobník tepla o objemu 600 l vytápěný el. patronou z PV instalace na střeše a s doplňkovým elektrickým zdrojem, teplovodní podlahové topení, mechanické větrání s rekuperací tepla s větrací jednotkou od firmy. ATREA .

Energeticky pasivní dům v Berouně: Fotogalerie

Kuchyň s obývacím pokojem je dále propojena celoskleněnými dveřmi vysokými 2,6 metrů od společnosti J.A.P.

Kuchyni dominuje velký tmavý jídelní stůl s šesti židlemi. Do stejné barvy je laděn i nábytek v obývacím pokoji.

Obývací pokoj je jedinou místností v domě, ve které není dominantní barvou bílá ale zemitá hnědá.
Posuvné dveře byly jednoznačným řešením i pro koupelnu v patře.
Zasouvací dveře v koupelně v přízemí domu mají z jedné strany nalepené zrcadlo.
Rozšířený parapet v patře slouží jako úložný prostor i místo pro relaxaci.

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

Vánoce ve skandinávském stylu

Sváteční období je plné příprav a očekávání. Ale každý přistupuje k nejoblíbenějším svátkům v roce jinak. Pro jednoho Vánoce znamenají...

Audiosestava vyrobená z písku

České designové studio Deeptime představuje jako první na světě komerčně dostupnou audio sestavu vyrobenou z písku. Unikátní limitovaný set reproduktorů...

Katerina Reich: Šperky s vizí budoucnosti

Od střední umělecké školy po bakalářské studium se Katerina Reich věnovala uměleckému zpracování a designu keramiky. Až přestup do ateliéru...

Reprosoustava Virtuoso s ozvučnicemi z betonu

Po více než pěti letech vývoje a desítkách ověřovacích prototypů představuje Gravelli novou řadu produktů z oblasti špičkové domácí audio...

Ken Schluchtmann: Architektura a krajina v Norsku

Na norské ambasádě v Berlíně je zpřístupněna výstava představující výběr fotografií Kena Schluchtmanna, zachycující interakci současné architektury a norské krajiny....

Dům pro básnířku a její kočky

Popartová barevnost, původní dřevěné prvky a množství světla proměnily starší řadový dům v rezidenční čtvrti Windsor Terrace v Brooklynu. Majitelé,...

Dětské pokoje v novém stylu

Interiéry se za poslední desetiletí proměnily k nepoznání. Společenský prostor vtáhl kuchyni do centra dění, koupelna se stala relaxační zónou....

Vila ve stylu Bauhausu

K radikální změně domu, který dispozičně zcela nevyhovoval a i stylově dávno vyšel z módy, se rozhodli dva mladí lidé...