Diamantová loď v Antverpách jako vzpomínka na Zaha Hadid

Antverpy – druhý největší hanzovní přístav v Evropě – mají významnou roli v mezinárodním námořním i vnitrostátním obchodě. Přístav si tak žádá reprezentativní prostory, udržitelné a odolné do budoucna. To vedlo k myšlence vybudovat nové úřední sídlo a zároveň zachovat památkově chráněnou hanzovní budovu bývalé hasičské stanice na Mexico Island v antverpském Kattendijk.

Tíha nového objektu se opírá o jeden betonový sloup uprostřed atria a další vpředu budovy. Zdroj Schüco

Společnost Zaha Hadid Architects se spolu s poradenskou firmou pro kulturní dědictví Origin intenzivně zabývala historií místa i samotné budovy. Rozhodnutí přiklonit se k vyvýšené nástavbě stávajícího objektu namísto sousedící přístavby vyplynulo z historické analýzy. Návrh odkazuje na věž, původně zamýšlenou přistavět k budově v hanzovním stylu, která měla být jejím významným a z dálky viditelným znakem. K čemuž tehdy nedošlo, bylo nyní naplněno skrze moderní nástavbu. Její signální efekt je referencí pro Antverpy jako města diamantů, a její tvar, podobající se trupu lodi, symbolizuje námořní obchod v antverpském přístavu. Stejně důležité pro návrh a zásadní pro rozhodnutí k vertikálnímu rozšíření byla podoba fasády staré hasičské stanice, kterou tvoří čtyři rovné stěny. Horizontální přístavba by tak bývala zablokovala minimálně jednu z nich. Nová budova působí dojmem, jakoby plula nad tou původní. Střízlivá hranatá solidnost stávajícího objektu kontrastuje s dynamikou zakřiveného pláště nové budovy, reprezentující princip samostatné plovoucí fasády jako organického objektu.

Diamant nebo loď? Městský a přístavní úřad vidí nový Port House jako symbol tradice obchodu s diamanty a lodní dopravy. Zdroj Schüco

V obklopení vodou, prosklená fasáda nástavby vytváří dojem pohyblivých vln a reflektuje měnící se mraky a barvy na obloze. Výsledkem společné práce architektů, projektantů a techniků firmy Schüco je speciální konstrukce sestavená z trojhranných segmentů, která skrze ploché skleněné desky vytváří zdánlivě hladké křivky. Většina trojúhelníkových prvků je transparentní, některé neprůhledné. Jejich precizní kombinace zajišťuje dostatečný přísun denního světla do objektu bez přebytečného slunečního záření. Směs prosklených a neprůhledných fasádních jednotek opticky zkresluje objem nové nástavby a zprostředkovává exkluzivní výhledy do okolí. Bouřlivý zvlněný vzhled zdůrazňují ploché fasádní spoje na jižní straně, které postupně přecházejí v 3D ztvárnění na severu. Novostavba působí jako transparentní celek, jehož povrch se mění s intenzitou denního světla. Podobně jako rozbouřené vody okolního přístavu, odráží fasáda proměnlivé světelné podmínky.

Speciální fasádní konstrukce – společné dílo architektů, projektantů a zástupců Schüco – dodává novostavbě unikátní tvar

Vnitřní nádvoří hasičské stanice bylo opatřeno prosklenou střechou a přeměněno na recepci objektu Port House. Z tohoto centrálního atria mohou návštěvníci vstoupit do veřejné čítárny a knihovny, umístěné v dřívější hale s hasičskou technikou, která byla pečlivě obnovena. Panoramatické výtahy poskytují přímý vstup do nové nástavby skrze vnější betonový most mezi původní zástavbou a rozšířením. Nabízejí výhledy na město i přístav.

Port House je těsným pojítkem mezi městem a přístavem – tato vazba je patrná i skrze vnitřní pohledové osy. Zdroj Schüco

S využitím energetického poradenství firmy Ingenium vyvinuli architekti společnosti Zaha Hadid Architects udržitelný a energeticky efektivní design, který v rámci environmentální certifikace BREEAM získal hodnocení „velmi dobrý“. Geotermální systém čerpání vody z hloubky 80 m do více než 100 lokací v budově slouží k topení i chlazení. V původní budově je použit systém chladících nosníků a u novostavby pak chladících stropů. Tlakové splachovače a detektory na toaletách snižují spotřebu vody, systémy automatizace a optimalizace sluneční kontroly zase minimalizují potřebu umělého světla. Pozice u řeky rovněž napomohla k udržitelné výstavbě, neboť bylo možné přepravovat materiál a stavební komponenty po vodě přímo na staveniště.

Port House Antverpy: Fotogalerie

Směs prosklených a neprůhledných fasádních jednotek opticky zkresluje objem budovy, jejíž transparentní povrch se mění v závislosti na intenzitě světla. Zdroj Schüco
Speciální fasádní konstrukce – společné dílo architektů, projektantů Schüco – dodává novostavbě unikátní tvar a povrch.
Port House v Anverpách: maják pro celý svět! Zdroj Schüco
Nový Port House jako symbol tradice obchodu s diamanty a lodní dopravy. Zdroj Schüco

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

Vánoce ve skandinávském stylu

Sváteční období je plné příprav a očekávání. Ale každý přistupuje k nejoblíbenějším svátkům v roce jinak. Pro jednoho Vánoce znamenají...

Audiosestava vyrobená z písku

České designové studio Deeptime představuje jako první na světě komerčně dostupnou audio sestavu vyrobenou z písku. Unikátní limitovaný set reproduktorů...

Katerina Reich: Šperky s vizí budoucnosti

Od střední umělecké školy po bakalářské studium se Katerina Reich věnovala uměleckému zpracování a designu keramiky. Až přestup do ateliéru...

Reprosoustava Virtuoso s ozvučnicemi z betonu

Po více než pěti letech vývoje a desítkách ověřovacích prototypů představuje Gravelli novou řadu produktů z oblasti špičkové domácí audio...

Ken Schluchtmann: Architektura a krajina v Norsku

Na norské ambasádě v Berlíně je zpřístupněna výstava představující výběr fotografií Kena Schluchtmanna, zachycující interakci současné architektury a norské krajiny....

Dům pro básnířku a její kočky

Popartová barevnost, původní dřevěné prvky a množství světla proměnily starší řadový dům v rezidenční čtvrti Windsor Terrace v Brooklynu. Majitelé,...

Dětské pokoje v novém stylu

Interiéry se za poslední desetiletí proměnily k nepoznání. Společenský prostor vtáhl kuchyni do centra dění, koupelna se stala relaxační zónou....

Vila ve stylu Bauhausu

K radikální změně domu, který dispozičně zcela nevyhovoval a i stylově dávno vyšel z módy, se rozhodli dva mladí lidé...