Dialog s F. L. Wrightem: Rezidence Vallée du Parc

Rezidence Vallée du Parc najdete v údolí v Mauriciji, centrální oblasti Quebecu. Přízemní dům, ztrácející se ve vysoké trávě je reinterpretací díla slavného architekta Franka Lloyda Wrighta. Mystické místo, kde se točil kanadský televizní seriál Les filles de Caleb, ovlivnilo koncepční řešení projektu nádechem nostalgie.

Rezidence Vallée du Parc. Foto Chevalier Morales Architectes

Otevřené pohledy na zvlněnou krajinu, staré stodoly, vůně divokých bylin, každý kousek země připomíná historickou fikci venkova provincie Quebec na počátku dvacátého století. Naproti tomu inspirace F. L. Wrightem nabízí přirozenou moderní architekturu, spojující vnitřní a vnější prostoty, které charakterizují jeho slavné rezidenční projekty.
Wright posedlý touhou stavět cenově přístupná obydlí navrhl mimo jiné v New Yorku D.C. montovaný dům, známý pod názvem Socrates Zaferioue (1960). Ve čtvrti Blauvelt, vzdálené pouhou půlhodinu jízdy od Manhattanu, našel pro tento záměr nádherný 2,5akrový pozemek. Lpěl na souznění interiéru s přírodou, otevřený půdorys spojuje obývací pokoj s jídelnou a ostrůvkovou kuchyní. Prosklené dveře a okna sahající od země ke stropu otevírají pohled na zahradu v anglickém stylu. Čtyři ložnice a tři koupelny dotvářejí horizontální řešení domu.

Namísto harmonického splynutí s horizontem vytváří zastřešení architektonický dialog s okolní krajinou.

Vraťme se ale k neméně půvabné rezidenci Vallée du Parc, téměř o šedesát let mladší. Z dálky je oko přitahováno střechou s několika různě skloněnými rovinami, nepravidelnými úhly a přímkami, s úplnou absencí převisů. Namísto harmonického splynutí s horizontem vytváří zastřešení architektonický dialog s okolní krajinou. Stále se mění podle perspektivy a úhlu pohledu, podle toho, odkud se k rezidenci blížíte. Plášť zbarvený drsnými dřevěnými prkny různých hloubek byl navržen tak, aby nabízel jedinečnou dynamickou strukturu definovanou stále se měnícím přirozeným světlem.

 

Plášť zbarvený drsnými dřevěnými prkny různých hloubek byl navržen tak, aby nabízel jedinečnou dynamickou strukturu.

Horizontální řešení vychází z velkorysého programu – dům tvoří šest ložnic, dvě společenské místnosti, čtyři koupelny a tři garáže, umístěné v suterénu. Zatímco plášť rezidence je pojat v rustikálním duchu, interiér odpovídá možnostem 21. století. Výhledy do přírody umožňují velké skleněné stěny, které lze odsunout a propojit tak v jeden celek interiér s exteriérem. Subtilní hliníkové rámy jsou téměř neviditelné, obrazy stále měnící se přírody volně prostupují dovnitř a vytvářejí jedinečný pocit souznění s přírodou. Neutrální tóny, hnědé, pískové a bílé barvy dokonale ladí s vnějším prostředím. Design nábytku vychází z minimalismu oživeného uvolněnými organickými liniemi. Stoly, komody, židle i kuchyňský ostrůvek jsou vyrobeny na míru z tmavě mořeného dřeva. Čalouny židlí v jídelně a na velké sedací soupravě jsou laděny v pískových tónech. Jemný dezén na polštářích pohovky je stylizovaným obrazem listů stromů v okolní přírodě.

Velké skleněné stěny v subtilních hliníkových rámech umožňují nerušené výhledy do krajiny.

Hlavní společenský prostor formuje terasa, která zasahuje do jeho půdorysu a vtahuje tak krajinu dovnitř, aby svým majitelům nabídla intimní zahradu. Idea zahrady definované architekturou samotného domu byla tak, jako celková koncepce odvozena od práce F. L. Wrighta. Prostřednictvím geometrie – typického horizontálního řešení, bohatosti textur a prostorového spojení s okolím rezidence Vallée du Parc iniciuje architektonický dialog v citlivém přírodním prostředí.

Inspirace F. L. Wrightem: Fotogalerie

Z dálky je oko přitahováno střechou s několika různě skloněnými rovinami.
Společenský prostor – barvy přírody se odrážejí na podlahách, nábytku a čalouněných polštářích.
Pohled od kuchyňského ostrůvku přes jídelnu do obývacího pokoje…
Hlavní společenský prostor formuje terasa, která zasahuje do jeho půdorysu a vtahuje krajinu dovnitř.
Uvnitř šikmé plochy střechy vytvářejí originální, nepravidelně lomené stropy.
Hlavni vsup nepatrně ustupuje z linie čelní fasády, aby byl chráněn před nepřízní počasí.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

Kancelář s vizí budoucnosti: Končí doba stolů

Kde máme v dnešní době kancelář? V chytrém telefonu a tabletu? Lidé pracují tam, kde právě jsou. Doma, v hotelu, na letišti nebo...

Mobilní domek pro nomády

Architekti ateliéru Artikul se mohou pochlubit, že postavili dům přímo před Průmyslovým palácem na Výstavišti v pražských Holešovicích. Bez stavebního...

Korálová je barvou roku 2019

Po svěží Greenery a provokativní Ultra Violet vybrali vizionáři z americké společnosti Pantone jako barvu roku vitální Coral Living. Jejich...

Stolička nebo úkryt pro kočku

Italská firma Riva 1920 vyrábí nábytek z masivního dřeva. Proslavila se deskami stolů z dubu Kauri získávaného z bažin Nového...

Život v miniaturním prostoru

V případě bydlení slovo „větší“ vždy bylo obecně vnímáno jako „lepší“. Ale časy se mění. V Paříži a Londýně je...

Rekreační dům s výhledem na Rocky Mountains

Drsné pohoří Rocky Mountains inspirovalo architekty ze studia Skylab Arhitecture k návrhu rekreační rezidence Owl Creek. Zasazená ve svahu poskytuje...

Krásné svátky s ozdobami z perliček

Vánoční ozdoby z dutých skleněných perliček vyrábějí v Poniklé poblíž Semil už sto let. Unikátní výroba je od roku 2015...

Koukalovi si nadělili nové bydlení

Vztah k jednoduchosti, funkčnosti a severskému stylu byl již patrný při loňské návštěvě bytu Gabriely a Petra Koukalových v pražských...